Persberichten
vrijdag, 18 nov 2022

Met De Bleeker stapt de laatste der integere liberalen op

Foto: Wikimedia Commons. Author: Nick Decombel

Het Vlaams Belang reageert verrast op het ontslag van Eva De Bleeker (Open Vld), die moet opstappen omwille van de lamentabele begroting van de Vivaldi-regering. “De Bleeker was de enige die haar taak naar iet of wat van eer en geweten probeerde te volbrengen”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas. “Diegenen waarvan we het ontslag vragen, blijven zitten en diegenen die proberen het zinkend schip recht te trekken, nemen ontslag. De rest van Vivaldi zou beter haar voorbeeld volgen.”

Eva De Bleeker had de taak om de lamentabele begrotingen van de paars-groene Vivaldi-regering toch nog enige geloofwaardigheid te geven, maar is daar echter niet in geslaagd. Reeds bij het aantreden van de regering De Croo was duidelijk dat de begroting problematisch zou worden. De belastingverschuiving (tax shift) van de regering Michel was niet gefinancierd. De coronamaatregelen maakten de begrotingstoestand nog problematischer. Toch hadden de zeven partijen van de paarsgroene regering geen voornemen om een ministerpost aan begroting te wijden. Het werd geen minister, maar een staatssecretaris met een kleiner kabinet.

“Bleeker dan Vivaldi kan niet”

“Begroting is een post voor politici met ervaring en gezag”, zegt begrotingsspecialist Wouter Vermeersch. “De Bleeker had geen ervaring met de Wetstraat en miste het politiek gezag om regeringspartners als de PS binnen de budgettaire lijnen te laten kleuren. Bovendien komt de premier uit dezelfde partij, wiens taak het is om compromissen te sluiten en, zoals dat steeds gaat in België, door extra uitgaven in de begroting op te nemen.”

Het Vlaams Belang is echter verrast door het ontslag van De Bleeker, die niet probeerde om de desastreuze begroting te verbloemen. “De Bleeker was de enige die haar taak toch een beetje naar eer en geweten probeerde te volbrengen”, aldus Pas. “Diegenen waarvan we het ontslag vragen, zoals minister van Quickenborne, blijven zitten. Diegenen die proberen het zinkend schip recht te trekken, nemen ontslag. De rest van Vivaldi zou echter beter haar voorbeeld volgen.”