Nieuws
maandag, 04 sep 2023

Met de staatsbon slaat Vivaldi de bal mis

Foto: iStock. Met de staatsbon slaat Vivaldi de bal mis

De staatsbon dreigt een averechts effect te krijgen en niet te zullen zorgen voor een verhoging van de spaarvergoeding, maar eerder voor duurdere kredieten. “Het succes van de staatsbon, die afklokt op 21,9 miljard euro, toont niet het vertrouwen in de Belgische staat aan, maar net het falen van de regering om de spaarrentes op te trekken”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het zal de gewone spaarders alleszins geen rechtvaardige rente op hun spaarboekje bezorgen.”

De banken lijken de oproep voor een betere spaarvergoeding compleet te negeren. De geboden rentes kunnen niet eens het koopkrachtverlies door de inflatie compenseren. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wilde met de staatsbon de banken ertoe aanzetten om gunstigere voorwaarden aan te bieden. “Het opgehaalde bedrag van deze staatsbon is dan weliswaar gigantisch, maar het middel heeft zijn doel volledig gemist”, aldus Vermeersch. “De spaartarieven bij de grootbanken zijn nauwelijks gewijzigd.”

“De succesvolle staatsbon zal uitdraaien op nog duurdere leningen”

De banken gebruiken het geld op de spaarboekjes onder meer om leningen te verstrekken. De uitstroom op de spaarboekjes heeft gezorgd voor een beperkte daling van de beschikbare middelen. “Als reactie op het geld dat ze zagen vertrekken door de staatsbon, zullen de banken wellicht andere tarieven optrekken”, voorspelt Vermeersch. “De verwachting is dat de meeste banken hun tarieven voor woonkredieten verder zullen verhogen.” De succesvolle staatsbon lijkt dus te zullen uitdraaien op nog duurdere leningen. Hierdoor zullen onder meer de jonge gezinnen, die voor het eerst de huizenmarkt willen betreden, de prijs betalen van deze staatsbon.

De banken profiteren nochtans ook van het succes van de staatsbon. Als tussenpersoon ontvangen zij een vergoeding voor elke bedrag dat ze verkopen. Toch heeft dat niet gezorgd voor een verhoging van de spaarrente. De concurrentie op de spaarmarkt is niet toegenomen, de banken blijven vasthouden aan de ongunstige voorwaarden. Terwijl de ene na de andere bank recordwinsten bekendmaakt, blijven de spaarvergoedingen erg mager. “Het vermoeden ontstaat dan ook dat banken onderling afspraken hebben gemaakt om de rente zo laag te houden”, vervolgt Vermeersch. “Het Vlaams Belang eist daarom nader onderzoek naar de concurrentiekracht in de banksector.”

De groep mensen die hebben ingetekend op de staatsbon, zullen over een jaar wellicht hiervan de opbrengst innen. Maar de kostprijs van die gunstigere rente die zij ontvangen, zal worden gedragen door elke belastingbetaler. “Als de herfinanciering van de lening over een jaar duurder uitvalt, zal ook die extra factuur worden gespreid over alle belastingbetalers”, besluit Vermeersch. “Het succes van de staatsbon zou dus wel eens een heel bittere nasmaak kunnen krijgen.”