Nieuws
vrijdag, 03 dec 2021

Met één A4-tje jaagt paars-groen half miljard euro extra belastinggeld erdoor

Donderdagavond keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers de vijfde begrotingswijziging voor 2021 goed. Vlaams Belang-Kamerlid en begrotingsspecialist Wouter Vermeersch had het over “rommelwerk waarvoor de toekomstige generaties zullen moeten opdraaien”.

Vermeersch was vooral niet te spreken over de manier waarop de Vivaldi-regering er met één pennentrek en zonder debat een klein half miljard euro extra belastinggeld doorjoeg. “Te elfder ure diende de regering een A4-tje in met daarop een amendement voor de aankoop van twee gebouwen, goed voor bijna een half miljard euro”, zo hekelde Vermeersch de werkwijze van paars-groen en Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld). “Waar de parlementaire spelregels bepalen dat zulke documenten minstens 48 uur op voorhand ter beschikking moeten worden gesteld van het parlement, veegde deze regering daar haar laarzen aan en moest een extra uitgave van bijna een half miljard euro op amper 24 uur tijd door het parlement worden gejaagd.”

Half miljard extra weg: “De Bleeker veegde al relevante voorschriften aan haar laarzen”

Dit en andere zaken noopten Vermeersch dan ook tot volgende bedenking: “Ik heb mezelf voorgenomen om over de begroting nooit tussen te komen zonder kennis van zaken”, klonk het donderdag. “Nu moet ik die belofte aan mezelf breken, want we krijgen gewoon geen informatie over dit regeringsamendement. Zelfs een kosten-baten analyse voor de aankoop van twee gebouwen is totaal onbestaande!”

Het kon Staatssecretaris De Bleeker echter weinig deren: tijdens de tussenkomst van Vermeersch zat ze ongeïnteresseerd wat op haar GSM te tokkelen. “Honderden miljoenen euro extra uit de zak van de belastingbetaler kloppen is nu eenmaal iets waar deze regering niet echt wakker van ligt”, besloot Vermeersch. De werkwijze van De Bleeker zorgde echter ook voor ophef binnen haar eigen meerderheid en partij, waar Open Vld-Kamerlid Christan Leysen boos de zitting verliet. “Maar helaas, in plaats van ook consequent tegen te stemmen volstond het voor Leysen om te ‘vergeten’ stemmen.”