Nieuws
donderdag, 31 mrt 2022

“Met paars-groen is einde van inflatie nog niet in zicht”

De Belgische inflatie staat met 8,31 procent op het hoogste peil sinds maart 1983. De kerninflatie, het cijfer zonder verse voeding en de grote boosdoener energie, bedraagt 3,75 procent. Wat aantoont dat alle facetten van het leven merkelijk duurder zijn geworden. “En het einde is helaas nog niet in zicht”, zegt volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch. “Het ontbreekt paars-groen aan politieke wil om de boel op orde te krijgen.” Het Vlaams Belang startte deze week dan ook een campagne tegen de hoge (brandstof)prijzen.

Vermeersch merkt hierbij op dat de federale regering nalaat noodzakelijke politieke keuzes te maken over de kerntaken van de overheid, de torenhoge belastingen in dit land, het nooit opgeloste pensioendossier en de veel lage activiteitsgraad op de arbeidsmarkt, vooral in Wallonië. “De PS is echter baas in de paars-groene regering en wil dat de geldkraan uit Vlaanderen open blijft staan.”

“Het is hoogdringend om de inflatie af te remmen en de noodzakelijke maatregelen te nemen”

“De torenhoge inflatie zorgt voor onzekerheid en is nefast voor de economische stabiliteit”, aldus Vermeersch. “Terwijl ondertussen al de helft van de mensen er niet meer in slaagt om met het budget het einde van de maand te halen, laat de regering nog steeds na doeltreffende maatregelen te nemen. Op de verwarmingspremie is het nog maanden wachten en het effect van de accijnsverlaging aan de pomp is al lang voorbij.”

“We blijven herhalen dat gas, stroom en brandstof geen luxeproducten zijn en ook niet als dusdanig mogen worden belast. De btw op deze producten moet op 6 procent komen te liggen”, besluit Vermeersch. “En om een tankbeurt terug betaalbaar te maken eisen we een plafondprijs voor brandstof: 1,60 euro per liter. Het Vlaams Belang startte hierover gisteren een campagne en een petitie op betaalbaartanken.be.”