Nieuws
vrijdag, 21 okt 2022

“Met terreurstaten als Iran doet men geen zaken”

De paars-groene regering moet ophouden het streng islamitische regime in Iran als een normale handelspartner te beschouwen. “Het is de verantwoordelijkheid van de federale regering om te beoordelen hoe zij haar verhouding met Teheran ziet, nu de vraag om meer vrijheid zo bloedig onderdrukt wordt door het regime aldaar”, zegt Kamerlid Ellen Samyn, “Maar voor het Vlaams Belang is het zonneklaar dat Iran niet als een ‘normaal’ land beschouwd of behandeld kan worden. Onze fractie diende in die zin dan ook een voorstel van resolutie in.”

Momenteel komt de moedige Iraanse bevolking voor vrijheid massaal op straat. “Protesten die in aanvang toenamen na de moord op Mahsa Amini, een jonge vrouw die door de zedenpolitie werd vermoord omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg. 120 mensen zouden reeds bij het geweld zijn omgekomen”, aldus Samyn. “En ook bij protesten in de stad Zahedan, naar aanleiding van een verkrachting van een jong meisje door een politieagent, kwamen 93 mensen om het leven. Recent werd dan weer een meisje doodgeslagen door de veiligheidsdiensten omdat ze had geweigerd een regeringsgezind propagandalied te zingen, en werd een jongen van 17 jaar tijdens anti-regeringsprotest vanop amper één meter afstand doodgeschoten.”

“Het gebrek aan paars-groene reactie op de bloedige gebeurtenissen in Iran is stuitend, er is zelfs geen veroordeling”

“Iran is een land waar kritische stemmen zonder pardon en zonder proces in de gevangenis worden gegooid of, erger, worden vermoord. En zoals we in dit land goed weten is het ook een land waar onschuldige burgers worden gegijzeld om als pasmunt gebruikt te worden”, vervolgt Samyn. “Het is een land dat de hand niet omdraait voor bedreigingen aan het adres van Westerse landen. Het islamitisch regime aldaar heeft geen enkel respect voor mensenrechten of voor andersgelovigen inzonderheid christenen.”

“Maar al deze redenen hinderen het Belgische regime duidelijk niet bij het sluiten van verdragen met Teheran. De paars-groene regering ziet geen graten in een verdrag waardoor de veroordeelde terrorist Assadollah Assadi als een held naar zijn thuisland zal mogen terugkeren”, besluit Samyn. “Deze houding druist in tegen alle morele en juridische principes van onze rechtsstaat, want met terreurstaten als Iran doet men geen zaken.”