Nieuws
donderdag, 13 apr 2023

Met Vivaldi komt de grote staatshervorming er zeker niet

Foto: iStock. Met Vivaldi komt de grote staatshervorming er zeker niet

Een grote staatshervorming zal er met Vivaldi zeker niet komen. De Franstalige minister van Institutionele Hervormingen David Clarinval (MR) veegde dat idee gisteren van tafel met de eenvoudige boodschap dat een ‘grote marchandage institutionnel niet nodig is’. Daarmee bevestigde Clarinval wat wij al lang wisten”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “De burgerbevraging over een staatshervorming was een verkwisting van tijd en van meer dan twee miljoen euro belastinggeld.”

In de commissie Grondwet en Institutionele Hervormingen werd gisteren het langverwachte rapport besproken over de burgerbevraging van Clarinval en zijn Nederlandstalige evenknie als minister van Institutionele Hervormingen, Annelies Verlinden (cd&v). “Een jaar geleden kon iedere burger ouder dan 16 jaar aan deze bevraging deelnemen, maar slechts 10.152 mensen voelden zich hiertoe geroepen. Dat is minder dan één procent van de bevolking”, herinnert Pas zich. “Zelfs de expertengroep die het rapport opstelde, kon niet anders dan toegeven dat de resultaten van de bevraging niet representatief zijn. Interessant kon de gedachtewisseling over de immense flop dan ook niet genoemd worden.”

“De enige echte burgerbevraging zijn verkiezingen”

“De bevraging kreeg de nogal bombastische benaming ‘een land voor de toekomst’, maar was in de realiteit niets anders dan een dure promostunt van de Vivaldi-excellenties om hun gebrekkige democratische legitimiteit op te poetsen”, aldus Pas. “Het project was van begin af aan gedoemd om te mislukken. En dat was ook de enige bedoeling van Clarinval, de uitgesproken belgicist die om deze reden door Vivaldi bewust op institutionele vernieuwing gezet werd. Ik wens Bart De Wever veel succes als hij met de MR van Clarinval wil regeren.”

“Dat Verlinden het in de bespreking van het rapport over de bevraging van amper één procent van de bevolking onder meer had over 'vele ideeën', 'rijke resultaten' en een 'waaier aan thema's', werkte enkel op de lachspieren”, besluit Pas. “De enige echte burgerbevraging zijn verkiezingen, waaraan ze zelf nooit deelnam. Maar met dat resultaat wordt helaas geen rekening gehouden. De sterkte van de V-partijen toont momenteel aan dat er wel een grote nood is aan een staatshervorming, vooral een Vlaamse staatsvorming.”