Nieuws
woensdag, 29 mei 2024

Met zijn confederalisme blijft De Wever vasthouden aan een utopie

Het ‘grote duel’ dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Paul Magnette gisteravond uitvochten op VTM en RTL kende volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een bijzonder voorspelbaar verloop, en toonde vooral de zinloosheid van een stem voor de N-VA aan. “De Wever zal zijn confederalisme nooit kunnen verwezenlijken”, aldus Van Grieken. “Dat werd hem in het debat voor de zoveelste keer heel duidelijk gemaakt. Wie voor de N-VA kiest, krijgt de PS en meer België er bij.”

Afgelopen jaar werd het door elke Waalse partij tot vervelens toe duidelijk gemaakt: het confederalisme van De Wever krijgt een resolute ‘non’ aan de andere kant van de taalgrens. “De enige weg uit het Belgische moeras, is een eenzijdige soevereiniteitsverklaring vanuit Vlaanderen die de Walen aan tafel dwingt”, stelt Van Grieken. “Uiteraard gaan zij zich niet uit eigen beweging losmaken van de Vlaamse geldkoe. Confederaal zal er niks substantieel uit de brand gesleept worden.”

“Gisteren werd dus nog maar eens bewezen dat een stem voor de N-VA een weggegooide stem is”

Het debat werd gedomineerd door het gefaalde beleid van Vivaldi. Zowel op vlak van koopkracht als op vlak van migratie werd er enkel achteruitgang geboekt. “Het is hallucinant dat De Wever deze problematiek erkent, maar de enige echte oplossing op tafel weigert te leggen”, vervolgt de partijvoorzitter. “Geen enkele hervorming is er afgelopen legislatuur doorgekomen. Federaal loopt alles vast en zal alles ook vast blijven lopen.” 

“Gisteren werd dus nog maar eens bewezen dat een stem voor de N-VA een weggegooide stem is”, concludeert Van Grieken. “Met hun historische resultaat van meer dan 30 procent hebben deze zelfbenoemde Vlaams-nationalisten zich onmiddellijk geschikt naar het Belgisch apparaat. Dat ze nu met een beduidend lager resultaat wel een staatshervorming gaan realiseren, is volslagen ongeloofwaardig.”