Persberichten
dinsdag, 03 mrt 2020

Michel en Merkel “op de knieën voor Erdogan”

“Nu moeten we Griekenland bijstaan, desnoods met Belgisch leger”

Het Vlaams Belang reageert onthutst over de communicatie van Europees president Charles Michel (MR) en Duits bondskanselier Angela Merkel. Michel liet in een communiqué weten dat de EU-deal met Recep Erdogan “actief zal blijven gehandhaafd worden” door de EU. Merkel zei zelfs dat Duitsland bereid is om Turkije bilateraal te steunen als de EU het nalaat. “In ruil voor een enorme som geld zou Erdogan onze eigen grenzen beveiligen tegen illegale migratie”, klinkt het bij Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Maar zoals te voorspellen was, keert Erdogan zich nu tegen ons. En wat doen Michel en Merkel? Vriendelijk lachen terwijl Erdogan in ons gezicht spuwt. We moeten geen deals meer maken met Erdogan, maar zelf onze grenzen beschermen.” Van Langenhove pleit tevens om Griekenland te helpen, “desnoods met het Belgisch leger”.

Het Vlaams Belang is naar eigen zeggen meer en meer ontdaan over de “ultrabrutale” communicatie vanwege de Turkse staat. Nadat Erdogan de NAVO-lidstaten bijeenriep omdat Turkse soldaten werden gedood nabij Idlib in Syrië - dit in het kader van een Turkse unilaterale inmenging in het Syrisch conflict om een eigen invloedssfeer uit te bouwen en Turksgezinde en islamistische rebellen te steunen - zette de Turkse leider ook de EU-migratiedeal in als schaakstuk. Tienduizenden vluchtelingen en migranten werden en worden aangemoedigd om illegaal de grenzen van Europa over te steken.

Toch blijkt de EU-deal met Erdogan hierdoor niet opgeblazen, zo lieten de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en Angela Merkel weten. “En in een telefoongesprek met Merkel liet Erdogan ook nog eens doodleuk begrijpen dat Europa haar verantwoordelijkheid moet opnemen en nóg meer vluchtelingen moet opnemen. Kafka heeft een Turks snorretje gekregen.”

“Na de chantage van Erdogan moeten we onze echte bondgenoot Griekenland bijstaan, met het Belgisch leger desnoods”

“In ruil voor een enorme som geld zou Erdogan onze eigen grenzen beveiligen tegen illegale migratie. Miljarden en miljarden kreeg Turkije daar al voor”, zo vertelt Van Langenhove. “Maar zoals te voorspellen, keert Erdogan zich nu tegen ons. En wat doen Michel en Merkel? Vriendelijk lachen naar Erdogan terwijl hij in ons gezicht spuwt. De dupe van deze machiavellistische politiek zijn de Grieken, maar ook de massa migranten die door de Turkse staat worden wijs gemaakt dat ze naar het - letterlijke - beloofde land kunnen trekken.”

Concreet blijft het Vlaams Belang herhalen dat alle steungelden die naar Turkije vloeien, in het kader van de EU, België of andere verbanden, zo snel mogelijk moeten opdrogen. Hiernaast moet Turkije uit de douane-unie en toetredingsgesprekken met de EU geduwd worden en behoort België de Turkse ambassadeur op het matje te roepen, zo luidt het nog verder. Ook is de partij van oordeel dat Turkije niet langer als een (NAVO-)bondgenoot kan aangeduid worden, dit zowel omwille van haar agressieve interventies in Syrië, als door haar chantagepolitiek jegens Europa. “We moeten nu onze echte bondgenoot Griekenland bijstaan, met het Belgisch leger desnoods, en duidelijk maken dat de buitengrenzen dicht blijven. Dit ook ten bate van de illegale migranten die nu hun geluk wagen met rellen en gevaarlijke doorbraakpogingen.”