Nieuws
woensdag, 24 aug 2022

Michelle Martin mocht en mag nooit vrijkomen

Het Vlaams Belang verzet zich tegen de geplande en onvoorwaardelijke vrijlating van Michelle Martin. De vrouw die Marc Dutroux hielp om talloze kinderen zoals An en Eefje te ontvoeren, misbruiken en vermoorden, wordt vrijdag volledig vrijgelaten. “Michelle Martin mocht en mag nooit vrijkomen. Moordende kindermisbruikers moeten permanent uit de maatschappij gehaald worden.” Verder vindt de partij dat elke uitgesproken straf volledig uitgezeten moet worden. Martin kreeg 30 jaar in 2004, maar kwam in 2012 al vrij onder voorwaarden.

Paul Marchal, de vader van de vermoorde An, is niet te spreken over de nieuwste ontwikkeling in de strafuitvoering in de zaak-Dutroux: “An werd op 23 augustus uit ons leven gerukt. Het wordt allemaal nog zoveel moeilijker als je net nu een gerechtsbrief krijgt met de zakelijke melding dat de voorwaarden gekoppeld aan de voorlopige vrijheid van Martin worden geschrapt.” Michelle Martin, de medeplichtige partner van Dutroux, komt immers zonder enige beperkingen vrij op het einde van de week.

Marijke Dillen: “Straf krijgen, is straf uitzitten”

“Het is niet te begrijpen dat we amper 18 jaar na het proces op dit punt staan: volledige vrijlating van een van de daders”, reageert Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Laat ons toch niet vergeten dat het door Martin is dat zowel Julie als Mélissa zijn omgekomen van honger en dorst, los van andere hulp die ze aan Dutroux verschafte. Maar in België is dat genoeg voor amper 8 jaar cel, want in 2012 kwam ze reeds vrij onder voorwaarden. Overmorgen is ze volledig vrij: justitie in België.”

Voor het Vlaams Belang moeten pedoseksuele daders in dit soort gruwelijke moordzaken permanent uit de maatschappij gehaald worden, klinkt het. “Verder moeten we stoppen met dit soort groteske lakse strafuitvoering”, besluit Dillen. “Een straf krijgen, is straf uitzitten. Levenslang is levenslang. 30 jaar is 30 jaar. 3 jaar is 3 jaar. Er moet paal en perk gesteld worden aan de nagenoeg automatische vervroegde vrijlatingen in dit land.”