Nieuws
woensdag, 05 jan 2022

Migratiecrisis Litouwen: “EU misbruikt situatie om macht te verwerven”

Het bureau voor de grondrechten (BVG) van Frontex, dat de situatie van de migranten aan de grens tussen Litouwen en Wit-Rusland monitort, wil dat Vilnius hun pushbackbeleid grondig herziet. “Opnieuw een ondermijning van de soevereiniteit van de lidstaten”, zo stelt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Zoals alle EU-instellingen dient Frontex niet meer om problemen op te lossen, maar om van crisissen gebruik te maken om macht te verwerven.”

Volgens het BVG is er bewijs dat de Litouwse grenswachters illegale migranten collectief uitzetten, wat een schending zou zijn van internationaal recht en het Europees verdrag van de Rechten van de Mens. Het BVG beval aan om illegale migranten niet langer terug te sturen naar Wit-Rusland, maar ze naar controlepunten te brengen waar ze legaal asiel kunnen aanvragen. Ook zegt het bureau dat Litouwen geen functionerend systeem heeft om kwetsbare individuen te identificeren.

“Illegale migratie is geen natuurfenomeen, maar kan je terugdringen”

Het Litouwse ministerie van Binnenlandse Zaken stelde evenwel dat het geen plannen had hun beleid aan te passen, dit tenminste tot er een fysieke barrière is en de grens bewaakt kan worden met videotoezicht. Litouwen pleit al langer voor fysieke barrières, een voorstel dat ook het Vlaams Belang steunt. Tom Vandendriessche ziet echter een kwalijke evolutie in de rol van Frontex. “Frontex wordt een EU-agentschap voor mensenrechten en vergeet haar kerntaak: grensbeveiliging. Zij moet altijd een ondersteunende rol behouden in plaats van de eigen macht te willen uitbouwen.”

De grenswacht van Litouwen heeft sinds augustus meer dan 8.000 mensen weerhouden van het land illegaal binnen te komen. Het heeft tot januari de noodtoestand uitgeroepen, na de overrompeling aan de grens met Wit-Rusland. “De veiligheid van de Europese burger wordt op die manier bedreigd", aldus Tom Vandendriessche. "Frontex zou zich dus beter bezig houden met de bescherming van dat meest fundamentele grondrecht.”

Eerder deze week bleek ook dat Litouwen 100 illegale Irakezen per vliegtuig terugstuurde naar Irak. Het kadert binnen het repatriëringsbeleid van de Litouwse regering. “Illegale migratie is geen natuurfenomeen dat ons simpelweg overkomt”, besluit Vandendriessche. “Het is een direct gevolg van zwak beleid van politici. Landen als Litouwen, Polen, Hongarije en Denemarken bewijzen dat het anders kan.”