Minderjarige criminelen massaal in vrijheid gesteld: Vlaamse regering organiseert straffeloosheid

Het Vlaams Belang reageert met grote verontwaardiging op de resultaten van het onderzoek van de krant De Standaard waaruit blijkt dat elke week jonge zware criminelen vrijgelaten worden wegens plaatsgebrek in gesloten instellingen. "Dit is opnieuw een jammerlijk bewijs van de totale mislukking van het veiligheidsbeleid in dit land", reageert Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Niet enkel het federale beleid schiet fors tekort, maar duidelijk ook het Vlaamse, dat bevoegd is voor het jeugdsanctierecht en de jeugdinstellingen.”
Het artikel in De Standaard bevestigt op pijnlijke wijze wat het Vlaams Belang al jaren aan de kaak stelt. Procureur-generaal Frédéric Van Leeuw noemt de situatie "een catastrofe", terwijl de Gentse jeugdrechter Ruth Mortier stelt: "We maken onszelf belachelijk." Bij het parket van Oost-Vlaanderen spreekt men van een "signaal van straffeloosheid".
De consequenties van dit falend beleid zijn desastreus voor onze samenleving. "Het plaatsgebrek dwingt jeugdrechters ertoe om hun beslissingen aan te passen", aldus Blancquaert. "In plaats van dat rechters in alle onafhankelijkheid beslissen welke straf passend is, moeten ze rekening houden met de beschikbare capaciteit in instellingen. Dit is een regelrechte aanfluiting van de rechtsstaat."
“Het Vlaams Belang eist van de Vlaamse regering een noodplan dat op korte termijn garandeert dat minderjarige zware delinquenten niet meer ontkomen aan hun straf”
Ook bij de politie veroorzaakt deze situatie grote frustratie. Ze pakken jonge criminelen op, maar zien hen onmiddellijk weer op straat verschijnen. "Dit leidt niet alleen tot demotivatie bij onze ordediensten, maar geeft criminelen een gevoel van onaantastbaarheid”, reageert ook Vlaams Parlementslid Bart Van Opstal (Vlaams Belang), die vroeger zelf ook bij de politie werkte. "Deze jongeren die nu vrij rondlopen stonden bekend voor gewapende overvallen, diefstallen met geweld en zelfs pogingen tot doodslag."
Het Vlaams Belang eist concrete maatregelen om dit acute probleem aan te pakken:
- Versoepeling van de uithandengeving, zodat jongeren vanaf 16 jaar die zware misdrijven plegen als volwassenen berecht worden.
- Een noodplan om het aantal plaatsen in gesloten instellingen op korte termijn fors op te trekken
- Intrekking van het huidige jeugddelinquentiedecreet dat te soft is en vervanging door een echt jeugdsanctierecht met effectieve straffen.
- Verplichte consequente opvolging en begeleiding van jeugddelinquenten, met sancties voor ouders die hun verantwoordelijkheid niet nemen.
"Het Vlaams Belang wil een kordate opsporing, berechting en bestraffing van daders", besluit Blancquaert. "Wat we vandaag zien, is exact tegenovergestelde: een beleid dat straffeloosheid in de hand werkt en de samenleving in gevaar brengt. Het is onaanvaardbaar dat in tijden waarin de Vlaamse regering miljarden uitgeeft aan allerlei overbodige projecten, er onvoldoende geld is om de eerste opdracht van een goed beleid uit te voeren, namelijk het garanderen van het recht op veiligheid van onze mensen.”