Persberichten
woensdag, 13 jan 2021

“Minister Dermagne houdt 41 miljoen Vlaamse inkomsten achter”

Het Vlaams Belang voelt zich geschoffeerd doordat de federale overheid tot op heden nog steeds naliet om de 4G-veilingopbrengst van 41.453.360 miljoen door te storten naar Vlaanderen. Dit blijkt uit een recente parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang). Uit het antwoord van Federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) blijkt zelfs dat hij deze Vlaamse inkomsten gewoonweg liet doorstorten in de federale ‘schatkist’. “De Vlaming mag in de toekomst niet nog eens veilinginkomsten ontnomen worden.”

In 2013 werden de Belgische 4G-licenties geveild voor een totaalbedrag van maar liefst 360 miljoen. De federale en deelstaatregeringen kwamen destijds overeen dat 20 procent van deze totale opbrengst, of 72 miljoen, verdeeld zou worden onder de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap. Vlaanderen zou van deze veilingopbrengst dus recht hebben op 41.453.360 miljoen. Ook Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) diende hierover een vraag in om staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) op de rooster te leggen in de Kamer.

“Deze Vlaamse inkomsten wegsteken, zijn bandietenstreken en moeten afgewend worden”

“Het is in eerste instantie onbegrijpelijk dat een Franstalige minister in de federale regering anno 2021 nog steeds dergelijke anti-Vlaamse houding en handelswijze aan de dag legt”, reageert Van dermeersch. “Het beleid van de huidige Vlaamse Regering is echter nog hallucinanter wanneer men vaststelt dat Vlaams minister van Begroting Mathias Diependaele (N-VA) niet eens merkt dat hij meer dan 41 miljoen euro te weinig inkomsten heeft ontvangen.”

Intussen beloofde minister Diependaele in het Vlaams Parlement om eerstdaags alsnog een poging te ondernemen om deze Vlaamse inkomsten op te eisen bij minister Dermagne. Het Vlaams Belang rekent er op dat de huidige Vlaamse regering hiermee haar les heeft geleerd. In de loop van 2021 wordt op Federaal niveau immers de veiling van de Belgische 5G-licenties gepland die opnieuw aanzienlijke opbrengsten voor Vlaanderen zal opleveren.

“Hopelijk moet onze Vlaamse bevolking dan niet opnieuw jaren wachten op de inkomsten van deze nieuwe veiling”, besluit Van dermeersch laconiek, “maar minister Diependaele mag altijd een vindersloon ter beschikking stellen als hij nogmaals zo’n bedrag kwijtspeelt.”