Nieuws
vrijdag, 03 dec 2021

“Minister van Economie Dermagne is de Manuél van Vivaldi”

Op 22 oktober jongstleden gaven de federale ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit), Pierre-Yves Dermagne (PS) en David Clarinval (MR) de aftrap van een campagne die focust op de sociale zekerheid als schokdemper in crisistijden: de Tree of Trust-campagne. “Maar niet alleen blijkt Dermagne het budget niet meer te kennen van de campagne, hij wist zelfs niet meer dat hij de campagne mee organiseerde. Il faut le faire!”

Bij de persvoorstelling van het project verklaarde minister van Werk en Economie Dermagne (PS) het volgende: “Daarom werk ik momenteel aan een beter statuut voor werknemers die precaire arbeid verrichten in de kunstensector, de platformeconomie of sekswerk. Enkel door onze sociale zekerheid te blijven heruitvinden en verder uit te bouwen, zullen we de grootste slachtoffers van de klimaatcrisis en andere sociale crisissen goed kunnen beschermen.”

Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn wou daaropvolgend van de minister wel eens weten wat het budget en de duurtijd van deze campagne was, en stelde hierover dan ook een schriftelijke vraag. Maar het ‘antwoord’ van de minister was eerder ontluisterend: “de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg is niet betrokken bij de campagne ‘Tree of trust’.”

Kortom, op 1 december weet minister Dermagne niet meer dat hij betrokken is bij een campagne die op 22 oktober werd gelanceerd en waarover hij in het officiële persbericht van de regering uitgebreid werd geciteerd. ‘I know nothing, I am from Rochefort!’, het klinkt als ‘Manuél’ uit de beroemde Britse komediereeks ‘Fawlty Towers’. “Deze fictie valt echter in het niets, vergeleken met de minister die onze economie op de rails zou moeten houden”, reageert Samyn. “Beangstigend.”