Nieuws
dinsdag, 11 okt 2022

Mocromaffia laat autobom afgaan: “Tijd voor andere aanpak drugsoorlog“

“De drugsoorlog gevoerd door binnenlandminister Annelies Verlinden en Antwerps burgemeester Bart De Wever faalt”, dat reageert Antwerps Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter na een zoveelste bomaanslag. Dit keer in Edegem, naast Antwerpen. “Het is tijd voor een andere aanpak, een aanpak die ons voor een keer aan de zijde zet die de klappen uitdeelt in plaats van incasseert. Het is tijd voor operatie Hades.” Onderdelen van het Hades-plan van het Vlaams Belang zijn tijdelijke militaire patrouilles en een detentiecentrum voor illegalen. Ook wil het Vlaams Belang dat de gekende dekmantels gesloten worden. De gekende mocromaffia-kopstukken moeten dan weer voortdurend worden belaagd met razzia’s, identiteitscontroles en inbeslagnames.

In Edegem, een buurgemeente van Antwerpen, is vannacht rond half twee een explosief onder een auto tot ontploffing gebracht in Hazelbos. Uit voorzorg moesten er maar liefst 75 mensen worden geëvacueerd uit de buurt. Zij konden pas ‘s morgens terug naar hun huis.

Drugsoorlog: “De angst moet van kamp veranderen”

“Het is duidelijk dat het de verkeerde kant uitgaat met de oorlog tegen de drugsmaffia”, reageert Dewinter. “Afgelopen maanden zagen we de drugsoorlog opschuiven van Borgerhout en Deurne naar Antwerpen centrum, en nu slaat de oorlog zelfs over naar omliggende gemeentes zoals Edegem. Er dient dringend ingegrepen te worden en dit met doortastende middelen zoals beschreven in ons Hades-plan.”

De partij pleit om het geweer radicaal van schouder te veranderen. “Te veel en te lang hebben de federale en Antwerpse politiediensten exclusief gefocust op veroordelingsdoelen, die veel tijd en mankracht opslorpen en onderhevig zijn aan procedurefouten en trage gerechtsgang. Er zijn echter meerdere manieren om de mocromaffia lam te leggen: het moet administratieve aanhoudingen, willekeurige razzia’s, inbeslagnames, identiteitscontroles… regenen zodat hun dagelijkse werking stilvalt. Hiernaast moeten we eindelijk rijke cocaïnegebruikers durven viseren met monsterboetes, want ook zij dragen bij aan het probleem door de vraag op te drijven. Tot slot moeten we import beter controleren in onze havens met slimme sensoren en de druk opvoeren op herkomstlanden in Midden- en Centraal-Amerika.”

Met het Operatie Hades-plan wil het Vlaams Belang ook tijdelijke militaire patrouilles in risicobuurten om het ergste geweld te voorkomen, net zoals de grootstedelijke patrouilles dat deden in nasleep van de terreuraanslagen in 2016. “Ook hebben we een detentiecentrum voor illegalen nodig, want het zijn vaak deze profielen die de mocromaffia inzet als dealers.”