Nieuws
donderdag, 25 jan 2024

Moderniseringsplan van Dedonder is praat voor de vaak

Foto: iStock. Moderniseringsplan van Dedonder is praat voor de vaak

Het Vlaams Belang hecht geen enkel geloof aan de beloftes van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) over een nieuw moderniseringsplan voor het Belgische leger. “Als Dedonder nu opeens wil moderniseren en echt investeren, waar zat ze de afgelopen drie jaar dan?”, vraagt Kamerlid Annick Ponthier zich af. “Dit is louter aankondigingspolitiek. Woorden die niet door daden gevolgd zullen worden.”

Gisteren benadrukte de minister op de nieuwjaarsreceptie van Defensie de noodzaak om de moderniseringsplannen aan te passen. Ze had het daarbij over ‘het voortzetten van de wederopbouw van Defensie om zo autonomer te kunnen handelen als dat nodig zou zijn voor de bescherming van ons continent en onze belangen’.

“Het is me alleszins al een raadsel welke budgettaire aanpassing Dedonder wil, en ook de journalisten hebben hier het raden naar, want de media blijven hierover zeer vaag”, stelt Ponthier. “Gaat men nu ineens wel de NAVO-bondgenoten bijbenen en naar de 2 procent-norm gaan? Waar gaat de minister dan al dat geld dan halen? Een akkoord hierover binnen Vivaldi lijkt me zeer sterk, want dan zouden de groenlinkse partijen hierin moeten meestappen.”

“Dedonder spiegelt ons science fiction voor”

Het Kamerlid merkt op dat men pensioenen en de steun aan Oekraïne bij de militaire uitgaven optelt. “En dan komen we nog maar aan 1,24 procent van het Bruto Binnenlands Product. Ver verwijderd van de nodige 2 procent, en van de tussentijdse doelstelling van 1,54 procent in 2030, die men aan het huidige tempo niet zal halen.”

“En ondertussen droomt Dedonder luidop over een modernisering via nieuwe technologie. Ze durft zelfs het woord ‘drones’ in de mond te nemen, terwijl ze er zelfs in slaagde drones aan te kopen, zonder bewapening”, merkt Ponthier tot slot op. “En hetzelfde geldt voor artificiële intelligentie. Het Belgisch leger heeft niet eens kogels voor twee dagen oorlog, maar Dedonder spiegelt ons intussen wel een science fictionbeeld voor, door te laten uitschijnen dat we binnenkort met terminators naar het slagveld kunnen.”