Nieuws
woensdag, 27 okt 2021

Molenbeek moet eindelijk op orde gesteld worden

Het Vlaams Belang eist maatregelen in de Brusselse gemeente Molenbeek nadat zich daar op enkele weken tijd al vier schietpartijen hebben voorgedaan. “Maandagavond werd er nog iemand neergeschoten”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere, die hierover minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal ondervragen. “Het parket opende een onderzoek maar steeds opnieuw wordt achter de feiten aangehold. Recht en orde moeten er terugkeren.”

Het Vlaams Belang wijst erop dat het in Molenbeek, sinds de traditionele rellen en brandstichtingen op oudejaarsavond, in 2021 nog niet veel rustig is geweest. “Naast schietincidenten waren er steekpartijen, agenten werden er aangevallen met straattegels en autokrikken, en er werden nog maar eens jihadisten opgepakt”, aldus Depoortere. “Het is duidelijk dat de grote woorden van Jan Jambon (N-VA), die in 2015 als minister van Binnenlandse Zaken beloofde om Molenbeek op te kuisen en de problemen aldaar met wortel en tak uit te roeien, gebakken lucht waren.”

“Molenbeek is een gemeente in het westen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het wilde westen blijkbaar”

“Het is nochtans nodig dat er grondig orde op zaken wordt gesteld”, vervolgt Depoortere. “Molenbeek kende een heel hoog aantal Syriëstrijders. Verscheidene daders van de aanslagen in Parijs woonden er. Salah Abdeslam kon er na zijn laffe en bloedige terreurdaden nog vier maanden rondhangen. Ayoub El Khazzani, de schutter in de Thalys, woonde er ook, net als Mehdi Nemmouche, die we kennen van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. En een van de beramers van de aanslagen in Madrid kwam eveneens uit deze Brusselse gemeente.”

“Maar naast het jihadisme moet uiteraard ook elke vorm van straatcriminaliteit dringend uit Molenbeek verdwijnen”, besluit Depoortere. “Het garanderen van de veiligheid van de burgers is de voornaamste taak van de overheid. Enkel een harde aanpak van criminaliteit kan soelaas bieden. Geen straffeloosheid meer maar zerotolerantie, gecombineerd met snelrecht.”