Persberichten
woensdag, 12 aug 2020

Mondmaskerplicht in heel Brussel: “een hellend vlak” volgens het Vlaams Belang

Deze ochtend maakte Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bekend dat nu ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een algemene mondmaskerplicht voor iedereen vanaf twaalf jaar van kracht is. Het Vlaams Belang vindt dat er sprake is van een hellend vlak. “Uiteraard moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar men moet gerichter gaan werken. Men zou veel beter de besmettingen op wijkniveau bekijken en waar nodig een lokale soft-lockdown invoeren,” zegt Brussels senator en voorzitter van Vlaams Belang Brussel Bob De Brabandere.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het dragen van een mondmasker voortaan verplicht voor iedereen van twaalf jaar en ouder, en dat op alle openbare plaatsen en voor het publiek toegankelijke private plaatsen in heel het gewest. Er komen bovendien versterkte politiecontroles om toe te zien op de naleving van die maatregel. Vlaams Belang heeft zijn bedenkingen bij het nut van dit alles.

Senator Bob De Brabandere: “We moeten gerichter gaan werken!”

“De maatregel geldt zelfs voor wie gaat wandelen in pakweg het Zoniënwoud, terwijl de kans op besmetting daar nihil is. Besmettingen in open lucht zijn immers zeer beperkt. Deze maatregel is volgens ons dan ook te verregaand,” aldus Bob De Brabandere, senator en voorzitter van Vlaams Belang Brussel. Hij noemt de maatregel dan ook een hellend vlak: “Voor we het weten zal men in Brussel ook een soort avondklok invoeren. Dat kan de bedoeling niet zijn.” Hij vult aan: “Uiteraard moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar men moet gerichter werken. Zo zou men de besmettingen op wijkniveau kunnen bekijken en waar nodig een lokale soft-lockdown kunnen opleggen en, op plaatsen waar de social distancing maatregelen continu met de voeten worden getreden, lokaal een mondmaskerplicht invoeren.”

Dominiek Lootens: “De politie efficiënt inzetten op de plaatsen waar het écht nodig is.”

Volgens de partij kan ook de politie zo gerichter werken. Dominiek Lootens: “De politie wordt nu ingezet om iedereen in heel het gewest te controleren op het dragen van mondmaskers, zelfs mensen die in een vrijwel leeg park een wandeling aan het maken zijn. Dat is gewoon niet efficiënt. Beter kan men de politie inzetten op de plaatsen waar het écht nodig is. En men kan die perfect identificeren.”