Nieuws
maandag, 03 okt 2022

N-VA besteedt Vlaams belastinggeld liever aan Afrika dan aan Vlaamse gezinnen

Volgens de N-VA heeft Vlaanderen een zorgzame en verantwoordelijke overheid die de centen van de mensen verstandig beheert. “Maar de Vlaamse N-VA-regering sponsort wel rijkelijk klimaat- en andere projecten in het buitenland, zoals de landbouw in Malawi”, zegt Vlaams Parlementslid Sam van Rooy. “Maar liefst acht miljoen euro zal er deze legislatuur alleen al naar het Afrikaanse land Malawi gaan. De Vlaamse regering blijft maar geld rondstrooien in het buitenland. Dit is volgens het Vlaams Belang niet hoe een goede huisvader met Vlaams belastinggeld omgaat. Zéker in deze crisistijd, waarin veel Vlamingen in armoede belanden, moet Vlaams belastinggeld in en aan Vlaanderen worden besteed.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei tijdens zijn Septemberverklaring: “Wij zijn een zorgzame en verantwoordelijke overheid die de centen van de mensen verstandig beheert.” Volgens Jambon koos de Vlaamse regering er daarom voor om het Groeipakket, de voormalige kinderbijslag, niet opnieuw te koppelen aan de index. Er kwamen amper bijkomende maatregelen om de Vlaamse gezinnen en alleenstaanden door de energiecrisis te helpen. Zo wordt de energiefactuur slechts verlaagd met een belachelijke zes euro per jaar, ofwel niet meer dan een halve euro per maand.

“Als de N-VA werkelijk meent dat ze het Vlaams belastinggeld beheert als een goede huisvader, waarom stroomt er dan nog altijd zoveel Vlaams belastinggeld naar het buitenland”, zo reageerde een verontwaardigde Van Rooy zaterdag in het Vlaams Parlement. “Terwijl onze eigen boeren worden weggepest of moeten sluiten wegens de stikstofhysterie, zal er tijdens deze legislatuur maar liefst acht miljoen euro besteed worden aan de landbouw in Malawi, zogenaamd als antwoord op de klimaatverandering. En dat terwijl een Vlaams-nationalist als Jan Jambon bevoegd minister is. Leg dat maar eens uit aan de mensen die nu hun facturen niet meer kunnen betalen en voor wie elk beetje steun welkom is!”

“Zéker in deze crisistijd, waarin zoveel Vlamingen in armoede belanden, mag er geen Vlaams belastinggeld worden rondgestrooid in het buitenland”

Volgens N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele, die reageerde op Van Rooys tussenkomst, is het nodig om Vlaams belastinggeld naar Malawi te sturen omdat ze anders naar hier zouden komen. “Dit is natuurlijk het flauwste excuus ooit van een partij die in de federale regering zelf verzaakt heeft om de grenzen te sluiten”, aldus van Rooy, die er fijntjes aan toevoegde: “Ik wist overigens niet dat mensen uit Malawi in groten getale onze kant op komen.”

Tot slot stelde de N-VA-fractieleider dat “wij als Vlamingen een traditie hebben om ontwikkelingslanden te steunen en te helpen en dat we dat gerust mogen voortzetten”. Het Vlaams Belang vindt echter niet dat er zo met Vlaams belastinggeld moet worden omgegaan. Van Rooy concludeerde dat het “schandalig” is dat er zovele miljoenen euro’s Vlaams belastinggeld naar het buitenland gaan: “Dat geld moet híer besteed worden, aan onze mensen, aan onze landbouwers!”