Persberichten
woensdag, 14 feb 2018

N-VA weigert voor elfendertigste keer TV-debat met Vlaams Belang

Naar aanleiding van onze sociale campagne en de kritiek aan het adres van de regering plande de redactie van Terzake een debat tussen Tom Van Grieken en Peter De Roover of Mathias Diependaele. Opnieuw weigert de partij echter elk debat met het Vlaams Belang. Of hoe de N-VA het blijkbaar steeds moeilijker heeft om haar eigen beleid te verdedigen.

De N-VA-strategie is niet nieuw. Eerder probeerde Terzake al meermaals - maar steeds vruchteloos – een debat te organiseren tussen Theo Francken en Filip Dewinter of tussen Barbara Pas en Peter De Roover. Maar steevast volgt een autoritair njet vanuit het Schoon Verdiep. Ook vanuit andere redacties krijgen we precies dezelfde geluiden te horen. Elke politiek journalist die debatten modereert, weet intussen hoe de vork in de steel zit.

De N-VA heeft er immers een politieke gevechtsleer van gemaakt om debatten met het Vlaams Belang stelselmatig te weigeren. De tactiek is eenvoudig: door niet in debat te gaan met een rechts-nationalistische opponent blijven de pijnlijke cijfers en het zwakke regeringsbeleid op zowel hun communautaire als hun rechterflank onbenoemd. Door anderzijds uitsluitend het verbale duel aan te gaan met de linkerzijde creëert men een kunstmatige context die N-VA en Groen/SP.a tot objectieve bondgenoten maakt. Dat hierdoor een ongezien informatievacuüm ontstaat bij de kiezer zal hen worst wezen.

En laat die artificiële beeldvorming nu net het doel zijn van de N-VA-strategie. Op die manier komt de kiezer immers nauwelijks te weten dat de immigratiekaan onder deze regering even wagenwijd openstaat als onder de vorige, de taalwetten even flagrant worden overtreden, elk communautair initiatief naar de prullenmand wordt verwezen, de werkgelegenheidsgraad ongewijzigd is, België de traagste economische groeier is van Europa, enz.

Of de strategie op lange termijn vruchten afwerpt is echter de vraag. Abraham Lincoln wist het immers al: "You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time." Rest er bovendien nog de eenvoudige vraag wat een politicus of partij waard is, wanneer men het primaat van de democratie – de botsing der ideeën –  actief ondergraaft.

Klaas Slootmans

Persverantwoordelijke Vlaams Belang