Persberichten
vrijdag, 18 jan 2019

N-VA wil opnieuw gastarbeid uit Marokko

Enkel dagen terug maakte de VDAB bekend dat ze in Marokko informatici gaat recruteren om hier te komen werken. Die Marokkanen zouden dan hier een tijdelijk contract krijgen van een half jaar of een jaar dat vervolgens definitief wordt. Het Vlaams Belang leverde scherpe kritiek, maar de N-VA verdedigde deze nieuwe gastarbeid. Minister Muyters vond het project zelfs ‘perfect passen in een nieuwe migratiefilosofie die hij zelf mee heeft uitgetekend’. 

Het naar Vlaanderen halen van deze Marokkanen wordt gemotiveerd door de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt. Het project kadert in het nieuwe beleid van de Vlaamse regering die vorig jaar onder impuls van Vlaams minister van Tewerkstelling Philippe Muyters (N-VA) de regels met betrekking arbeidsmigratie fors versoepelde. Vanaf 1 januari moeten bedrijven die hoog- en middengeschoold personeel willen aanwerven uit het buitenland niet meer bewijzen dat ze in eigen land geen geschikte kandidaten vinden. Ze moeten de arbeidsmigranten wel een marktconform loon betalen, maar niemand twijfelt eraan dat arbeidsmigratie wel degelijk goedkoper personeel zal opleveren. De VDAB maakte er overigens geen geheim van het niet bij dertig 30 Marokkanen zal blijven. ‘Het is een begin’, luidt het, ‘een proefproject’ dat zeker navolging zal krijgen.

Gezinshereniging

In het Vlaams Parlement maakte Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Gieken duidelijk dat het Vlaams Belang niet wil weten van dergelijke gastarbeid. ‘Bij arbeidsmigratie zijn de baten steeds voor bepaalde werkgevers, maar de lasten en de problemen zijn voor de samenleving’, wierp hij minister Muyters voor de voeten. Hij verwees daarbij naar de integratieproblemen, het risico dat de Marokkanen in de werkloosheid zouden belanden wanneer het economisch weer slechter gaat en naar de kost van de gezinshereniging. De gastarbeiders mogen immers ook hun familie laten overkomen naar Vlaanderen.  Tom van Grieken noemde de beslissing om dergelijke gastarbeiders aan te trekken een ‘nefaste kortetermijnpolitiek’.

1,2 miljoen euro

De Vlaams Belang-voorzitter  hekelde ook het hoge prijskaartje dat vasthangt aan de recrutering van de gastarbeiders. De aanwerving van de 30 Marokkanen zou immers € 1,2 miljoen kosten, of € 40.000 per Marokkaanse informaticus. Het geld wordt ter beschikking gesteld door de Europese Unie. De Vlaams Belang-voorzitter kreeg echter forse kritiek van N-VA-parlementslid Axel Ronse die de Marokkaanse arbeidsimmigratie bestempelde als ‘een verrijking voor onze economie én voor onze samenleving’. Ook minister Muyters zelf verdedigde het project: ‘Het leuke is dat dit project volledig kadert binnen de Europese migratiefilosofie, die ik zelf mee heb uitgetekend.’

Eigen werklozen

Wat dergelijke nieuwe gastarbeid nochtans vooral aantoont is dat het onderwijs- en tewerkstellingsbeleid van deze en vorige regeringen compleet gefaald heeft. De werkzaamheidsgraad in Vlaanderen is nog steeds amper 73 procent. Vlaanderen telt 186.000 werklozen en vooral de jongerenwerkloosheid in onze grootsteden is een groot probleem. Toch blijkt men al deze mensen niet aan de slag te krijgen. Tom Van Grieken riep de regering daarom op om het geweer van schouder te veranderen en meer te investeren in onze eigen mensen door ‘ desnoods mensen financieel te stimuleren om opleidingen te volgen waar onze samenleving nood aan heeft’.

Lees hier het volledige verslag van het debat.