Nieuws
maandag, 12 dec 2022

Na bedreigingen aan Griekenland: “Zet Turkije per direct uit de NAVO”

Foto: iStock. Na bedreigingen aan Griekenland: “Zet Turkije per direct uit de NAVO”

Turks president Erdogan heeft tijdens een recente jongerenbijeenkomst in het Noord-Turkse Samsun Griekenland bedreigd met militair geweld. Hij sprak over zijn ballistische raket Tayfun, die een reikwijdte van driehonderd kilometer zou hebben en dus Athene kan bereiken, waardoor de Grieken nerveus worden”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Een decennialang conflict rond eilanden in de oostelijke Middellandse Zee vormde hiervoor de aanleiding. Erdogan gebruikt militaire dreigementen om een diplomatiek geschil met Griekenland te beslechten. Dit is onaanvaardbaar voor een NAVO-lidstaat.”

De spanningen tussen Turkije en Griekenland lopen dus hoog op, meer bepaald omtrent maritieme zones in de oostelijke Middellandse Zee. “Rechtsgeleerden verwijten Erdogan echter dat hij met zijn onredelijke territoriale claims het internationaal recht schendt”, aldus Samyn. “Turkije heeft dan ook nooit het internationaal zeerechtverdrag ondertekend. Voor Erdogan geldt enkel machtspolitiek, geen internationale afspraken. Achter de rug van Griekenland en Cyprus heeft hij een deal gesloten met Libië, om de territoriale wateren onderling te verdelen in ruil voor militaire steun. De grenzen die Turkije voor ogen heeft, lopen echter dwars door de maritieme zone van Griekenland rond de eilanden Kreta en Rhodos en door die van Cyprus.”

De harde Turkse opstelling is ook te verklaren door de concurrentie om aardgasvoorraden in de oostelijke Middellandse Zee. “Nu de Turkse economie zware klappen krijgt door een recordinflatie, probeert Turkije de aandacht van het binnenland af te wenden naar de Griekse ‘vijand’, vervolgt Samyn. “Exploitatie van gas is in de huidige energiecrisis natuurlijk ook een economische opsteker voor Ankara.”

“Teruggrijpen naar oorlogstaal tegen buurlanden is een beproefd recept voor dictators in nauwe schoentjes, maar niet voor een lidstaat van ons trans-Atlantisch bondgenootschap”, besluit Samyn. “Naast zijn unilaterale militaire optredens in de Kaukasus, Syrië, de illegale bezetting van Noord-Cyprus enzovoort, is dit gedrag voor ons het zoveelste bewijs dat sultan Erdogan geen plaats heeft in de NAVO.”