Persberichten
vrijdag, 02 dec 2022

Na twee jaar Vivaldi-regering: nog steeds wachten op eerste juridisch sluitende wetsontwerp van Michel

Foto: iStock. Na twee jaar Vivaldi-regering: nog steeds wachten op eerste juridisch sluitende wetsontwerp van Michel

Na meer dan twee jaar “werken” is staatssecretaris bevoegd voor Digitalisering Matthieu Michel (MR) er nog steeds niet in geslaagd om ook maar één juridisch correct wetsontwerp af te leveren. “Dit moet een unicum zijn”, zegt Vlaams Belang Kamerlid Katleen Bury. “En als het geen unicum is, is het alvast wel een diploma in onkunde en onbekwaamheid!”

Het was groot nieuws, eind januari 2022: de staatssecretaris voor Digitalisering, Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en de Regie der Gebouwen kwam na 15 maanden staatssecretarisschap eindelijk met zijn eerste wetsontwerp voor de pinnen: de hervorming van de privacywaakhond Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Intussen zijn we bijna een jaar verder, en blijkt het tot nu toe nog steeds enige wetsontwerp van Michel met haken en ogen aan elkaar te hangen – in die mate dat de stemming ervan in plenaire vergadering van de Kamer intussen voor de tweede maal werd uitgesteld.

Nadat de juridische diensten van de Kamer eerst een vernietigende nota hadden afgeleverd over het werkstuk van Michel, besliste de meerderheid vorige week om het wetsontwerp van de agenda te halen. “Maar tot onze grote verbazing stond het wetsontwerp deze week in ongewijzigde vorm opnieuw op de agenda”, stelt Bury vast. “Dus zonder dat ook maar in enigerlei mate werd tegemoet gekomen aan de zeer terechte juridische opmerkingen bij het ineengeflanste wetsontwerp van Michel.” 

“De kritiek op Michel, als broer van, blijkt helaas meer en meer te kloppen”

Door een reeks amendementen naar de Raad van State te sturen, kon de gezamenlijke oppositie deze week het wetsontwerp ten tweede male van de agenda halen. Indien de vervangingsprocedure waar het directiecomité moet worden aangevuld met 2 Franstaligen zou zijn beëindigd na de inwerkingtreding van de wet, zou dit in de praktijk betekenen dat het orgaan is samengesteld uit 3 Franstaligen en 2 Nederlandstaligen. Deze communautaire scheeftrekking is voor het Vlaams Belang onaanvaardbaar.

Daarenboven stelt het Vlaams Belang vast dat de GBA als instituut niet alleen haar doel voorbij schiet, maar ook meer dan eens totaal uit haar rol valt. “Ze laat zich inschakelen in een partijpolitieke strijd om "vervelende" oppositiepartijen doelbewust stokken in de wielen te steken”, aldus Bury. “Door te ageren tegen bepaalde online-initiatieven vanuit de Vlaams-nationale oppositie, maar gelijkaardige initiatieven vanuit het zogenaamde ‘middenveld’, vanuit de sociaal-culturele wereld, of vanuit de overheid welwillend te bejegenen, bekent de GBA kleur. Dit is voor ons onaanvaardbaar.”

“Het is onbegrijpelijk dat een staatssecretaris er op twee jaar tijd niet in slaagt om ook maar één wetsontwerp af te leveren dat juridisch klopt, en dus kan gestemd worden” zegt Bury. “De kritiek die her en der te horen was bij de aanstelling van Michel – namelijk dat hij staatssecretaris werd als broer van, en niet zozeer om zijn kwaliteiten – blijkt helaas meer en meer te kloppen.”