Nieuws
donderdag, 30 dec 2021

Nationaal Veiligheidsplan zoveelste bewijs van onkunde paars-groen

Het Vlaams Belang verbaast er zich hoegenaamd niet over dat het Nationaal Veiligheidsplan voor de politie 2022-2025 niet klaar zal zijn voor 1 januari. “Het omgekeerde zou ons daarentegen wel verwonderd hebben”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Paars-groen stelt omzeggens elk belangrijk dossier uit en wat zoals het Veiligheidsplan niet wordt uitgesteld, raakt niet op tijd klaar.”

Het Nationaal Veiligheidsplan legt de belangrijkste veiligheidsthema’s vast voor de Belgische politiediensten. “Op 1 januari moest het plan voor 2022 tot 2025 van kracht worden”, aldus Pas. “Maar ook dat gaat de federale regering dus niet lukken. Als oorzaak geldt de heisa die was ontstaan nadat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) het onzalige idee had om fiscale fraude voortaan niet meer als topprioriteit te beschouwen. Iets waarvoor ze door haar wel verkozen collega van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op haar plaats werd gezet.

“Het is te hopen dat het uitstel van het Veiligheidsplan van paars-groen niet nadelig zal zijn voor de werking van de politie”

“Het paars-groene kibbelkabinet schuift elk dossier voor zich uit en neemt vooral geen beslissingen”, aldus Pas. “En naar voorbeelden hiervan is het echt niet ver zoeken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de arbeidsmarkt, de pensioenen of de sluiting van kerncentrales.”

“En misschien is het ontbreken van daadkracht en beslissingen nog een goede zaak wanneer we het over de federale regering hebben”, besluit Pas. “Wanneer er wel ergens een beslissingen vallen, wordt er zoals eerder deze week een zootje van gemaakt. Dan moeten die door een rechtscollege als de Raad van State van tafel worden geveegd wegens gebrek aan motivatie.”