Persberichten
donderdag, 16 feb 2023

Nationale Veiligheidsraad: “too little too late”

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van de door de Nationale Veiligheidsraad geplande aanpak van de drugscriminaliteit. “Het is jammer genoeg allemaal too little too late”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Men kondigt veel mooie intenties aan voor de lange termijn, maar men lost geen enkel probleem op dat zich momenteel stelt. Vivaldi kiest gewoon de vlucht vooruit om het vooral niet over hun failliet veiligheidsbeleid te moeten hebben.” 

De Nationale Veiligheidsraad is vandaag samengekomen om de oorlog in Oekraïne en de drugscriminaliteit in eigen land te bespreken. Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde voor dat laatste een zevenpuntenplan aan, dat de drugshandel moet bemoeilijken. Zo wordt er vrijdag een nationale drugscommissaris aangesteld. De boetes voor cocaïnegebruik zullen verhoogd worden en het havenpersoneel zal beter worden gescreend. Er zal ook meer controle komen op containerschepen uit risicolanden en de scheepvaartpolitie in Antwerpen zal worden versterkt. Afgelopen nacht vonden er trouwens zowel in Hoboken (Antwerpen) als Mechelen aanslagen met brandbommen plaats. Het onderzoek van het Antwerpse parket loopt nog, maar het is meer dan waarschijnlijk dat er bij beide aanslagen een link is met het drugsmilieu. 

“Enkel mooie intenties voor de lange termijn”

“Het is jammer genoeg allemaal too little too late”, zegt Depoortere. “Men kondigt veel mooie intenties aan voor de lange termijn, maar men lost geen enkel probleem op dat zich momenteel stelt. Het is bovendien enkel door de politieke druk van het Vlaams Belang dat er een minimum aan maatregelen worden genomen.” 

Het Vlaams Belang vindt het opmerkelijk dat er na maanden palaveren een nationale veiligheidsraad bijeengeroepen wordt. “Toen wij dit voorstelden toen een onschuldig 11-jarig meisje om het leven kwam, was dit volgens premier De Croo allemaal overbodig”, aldus Depoortere. “Dat het nu wel kan, heeft dan ook niets met het drugsgeweld te maken. Vivaldi kiest gewoon de vlucht vooruit om het vooral niet over hun failliet veiligheidsbeleid te moeten hebben.”