Nieuws
woensdag, 25 jan 2023

NAVO-toetreding Finland en Zweden geblokkeerd door Turkije: “Erdogan gijzelt de NAVO”

Foto: iStock. NAVO-toetreding Finland en Zweden geblokkeerd door Turkije: “Erdogan gijzelt de NAVO”

De NAVO-toetreding van Finland en Zweden is al sinds mei aangevraagd, maar nog steeds ligt één lidstaat dwars: Turkije. Er is unanimiteit vereist onder de leden, vooraleer nieuwe landen kunnen toetreden”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. En dat vetorecht misbruikt Ankara nu al maanden om de hele NAVO te gijzelen en zo zijn eigen politieke ambities te realiseren.

Het is vooral Zweden waarop Turks president Recep Tayyip Erdogan het gemunt heeft. Turkije wil dat Stockholm zijn wapenembargo tegen Ankara opheft en dat het actie onderneemt op eigen grondgebied tegen Koerdische oppositiegroepen en de Gülenbeweging. Die laatste was betrokken bij de mislukte coup tegen het Erdoganregime in 2016. “Zo lang Erdogan deze toegevingen niet krijgt van Zweden, blokkeert hij de boel”, aldus Ponthier. “Omdat het Finse lidmaatschap aan het Zweedse gekoppeld is, kan ook Finland nu niet toetreden door deze Turkse chantage. Van een betrouwbare NAVO-partner gesproken.”

Turkije stelde echter geen problemen te hebben met Finse toetreding. Daarom sprak Helsinki al van een mogelijke toetreding zonder Zweden, als de Turkse blokkering blijft aanhouden. Voor de NAVO als alliantie is een Finse toetreding zonder Zweden echter geen optie, omdat er dan bevoorradingsproblemen zijn voor de Finnen doordat buurland Zweden buiten de NAVO valt. Zweden blijft op die manier ook een target, omdat het niet onder de bescherming van artikel 5 valt. “Erdogan speelt het zeer slim, door Finland en Zweden uit elkaar te spelen op dit vlak”, vervolgt Ponthier. “Hij wil op die manier aantonen dat hij redelijk zou zijn, maar hij beseft zeer goed dat een toetreding zonder Zweden voor de NAVO onaanvaardbaar is.”

“Turkije moet uit de NAVO worden gezet”

Daarnaast blokkeert Erdogan het Zweeds lidmaatschap ook omwille van interne politieke redenen: door een externe vijand, Zweden, te creëren, wil hij de aandacht van zijn lage populariteit en falend economisch beleid afleiden. Daarom denkt Finland ook dat zijn starre houding tot na de parlementsverkiezing van 14 mei zal aanhouden. De Turkse president dreigt dan zijn parlementaire meerderheid te verliezen.

Vlaams Belang roept de NAVO-partners en de regering dan ook op om de houding ten aanzien van Ankara drastisch bij te sturen. “Deze saga toont vooral aan dat Erdogan géén partner is, maar een kiezel in de schoen van ons bondgenootschap. Met een oorlog aan de oostgrenzen kunnen we dat best missen. Wij roepen deze regering en de NAVO op om Turkije niet langer met fluwelen handschoenen aan te pakken, maar ze eindelijk uit de alliantie te zetten.”, besluit Ponthier.