Nieuws
zondag, 31 okt 2021

Nee tegen de vliegtaks

Het Vlaams Belang kant zich tegen nieuwe belastingen - ook in de vorm van de recent aangekondigde vliegtaks. “De Vlamingen worden al te veel uitgeperst, en nu wil men hun vakantie ook afpakken, zegt volksvertegenwoordiger Frank Troosters. “We zullen de federale regering via een motie verzoeken om de plannen voor een vliegtaks af te voeren en op andere wijze de promotie van het spoor ter harte te nemen.

“Eerder deze maand werd tijdens de federale beleidsverklaring een nieuwe CO2-taks op korte vliegreizen aangekondigd”, aldus Troosters. “Met deze extra belasting, deze vliegtaks, hoopt de regering 110 miljoen euro te ontvangen over de komende drie jaar.”

“De vliegtaks is een pestmaatregel voor de al zeer zwaar getroffen luchtvaartsector”

Ik bevroeg deze week minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) over de kostprijs voor de passagier, over de alternatieve mogelijkheden voor deze routes, alsook over de CO2-reductie die hiermee gepaard gaat”, vervolgt Troosters. “De minister kon echter op geen enkele vraag een antwoord bieden, ook tijdens de commissie was hij niet in staat om meer informatie te verschaffen aan het parlement.”

Tijdens de plenaire zitting donderdag, diende Troosters dan ook een motie van aanbeveling in aangaande deze CO2-taks, maar deze werd onmiddellijk weggestemd. “Teleurstellend te moeten vaststellen dat niet alleen de bevoegde minister geen enkel antwoord kan geven”, besluit Troosters, “maar ook dat de andere partijen de evidente oplossingen voor deze gebreken nog eens meteen wegstemmen.”