Nieuws
vrijdag, 26 aug 2022

Neemt De Wever de strijd tegen drugs wel zelf serieus?

Volgens Bart De Wever (N-VA) neemt de Vivaldi-regering de strijd tegen drugs niet ernstig genoeg. “Hij heeft hier waarschijnlijk gelijk in, maar de vraag is of hij het zelf wel doet”, zegt Vlaams Parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter. “Terwijl er een drugsoorlog in Antwerpen woedt, ging hij rustig verder op vakantie, weigerde hij alle contact met de pers, maar nam hij wel uitgebreid de tijd voor een reisreportage.”

Dat Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever terug is van vakantie zullen we geweten hebben. Eerder deze week schuimde hij de VTM- en VRT-studios af en vandaag zijn er interviews van hem verschenen in zowel Het Laatste Nieuws als de Gazet van Antwerpen. In al zijn media-optredens liet hij zijn licht schijnen over de strijd tegen drugs. Vorige week vond er in Antwerpen namelijk bijna dagelijks een aanslag of schietincident plaats. De Wever zegt dat hij alles doet wat hij kan om de handel in drugs en het geweld dat ermee gepaard gaat in zijn stad aan te pakken, maar krijgt hij geen steun van de federale regering. Die toont volgens hem geen enkele interesse in de strijd tegen drugs en investeert onvoldoende middelen in veiligheid.

“De Vivaldi-regering neemt de strijd tegen drugs inderdaad niet ernstig genoeg, maar de vraag is of hij het zelf wel doet”, zegt Dewinter. “Terwijl er bijna dagelijks kogels en granaten werden afgevuurd, bleef hij rustig op vakantie en weigerde hij om verklaringen hierover af te leggen. Voor een reisreportage daarentegen nam hij wel uitgebreid de tijd en liet hij zich zelfs een ganse dag volgen door een journalist.”

“Drugs mogen nooit genormaliseerd worden en het gebruik ervan moet niet alleen ontraden, maar hard aangepakt worden”

Dewinter vindt het niet kunnen dat De Wever nu een mediaoffensief is gestart, maar weigert om de Antwerpse gemeenteraad tekst en uitleg te verschaffen over het drugsgeweld. “Op onze vraag om een extra raadscommissie te organiseren, wou hij niet ingaan, maar de pers kan hij blijkbaar wel te woord staan. Hij verwijt de federale regering een gebrek aan ‘sense of urgency’, maar heeft hij het zelf wel?”

Volgens De Wever hebben de maatschappelijke en politieke elite de strijd tegen drugs opgegeven. “Het klopt dat het ook in sommige kringen in de maatschappij bon ton is om drugs en met name cocaïne te gebruiken”, aldus Dewinter. “Maar wat de politieke elite betreft, zou hij toch best eens kijken naar zijn eigen coalitie in Antwerpen. In tegenstelling tot zijn socialistische coalitiepartners heeft het Vlaams Belang namelijk nooit gepleit voor een legalisering van drugs en zullen wij hier ons altijd tegen blijven verzetten. Wij pleiten er dan ook voor om, naast ons ‘Hades’-veiligheidsplan, het probleem bij de bron aan te pakken en druggebruikers torenhoge boetes te geven.”

Om mee drugs uit de samenleving te bannen, wil Bart De Wever als voorbeeld elke drie maand een drugstest afleggen. “Als signaal in de strijd tegen drugs kan dit zeker tellen”, besluit Dewinter. “Wij zouden dit niet alleen steunen, maar ook durven uitbreiden naar gans de politiek. Alleen is de vraag of iedereen in de Vivaldi-regering en zelfs binnen de N-VA hier voor staat te springen.”