Nieuws
woensdag, 08 sep 2021

Negatief veiligheidsadvies voor meerderheid moskeeën

Het Vlaams Belang stelt vast dat tussen 2018 en 2020 meer dan de helft van de moskeeën een negatief advies kreeg inzake de veiligheid van de staat en de openbare orde. “Van de zestien verleende adviezen waren er negen negatief”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Hetgeen betekent dat er in die gevallen voldoende bezwarende elementen waren om de oprichtingsprocedures op te schorten.”

“Hoewel de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen een regionale bevoegdheid is, moet de federale minister van Justitie, ingevolge een samenwerkingsakkoord van 3 juli 2008, de adviezen inzake de veiligheid van de staat en de openbare orde verlenen”, aldus Vermeersch. “En in de periode van 2018 tot 2020 werd aan acht moskeeën in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een negatief advies verleend, evenals aan één moskee in het Waalse Gewest.”

“De cijfers omtrent de moskeeën liegen niet. Het probleem binnen de islam is duidelijk structureel”

Het Vlaams Belang wijst erop dat de adviezen na erkenningsvragen van moskeeën in het verleden vooral aanleiding tot verwarring en discussie gaven. “De Waalse Regering kon wegens ‘problemen van continuïteit’ geen erkenningen afleveren. En op Vlaams niveau werd dan weer de voldoende staving van de adviezen in twijfel getrokken”, vervolgt Vermeersch. “Een circulaire uit 2017 van voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zou hierin verandering brengen, maar deze zal nog moeten worden bijgewerkt.”

“Het geeft alleszins ernstig te denken dat de meerderheid van de aanvragen van moskeeën afketsen op openbare orde en veiligheid van de staat. De cijfers tonen nogmaals aan dat de Islam geen doordeweekse godsdienst is en vaak een gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid”, besluit Vermeersch. “En een positief advies voor de moskeeën die blijkbaar minder een gevaar inhouden voor de openbare veiligheid hoeft zeker nog niet te betekenen dat deze moskeeën zomaar erkend moeten worden. Een destijds door Geens voorgestelde aanpassing in die zin van het samenwerkingsakkoord, met minder strenge criteria, is absoluut onaanvaardbaar.”