Nieuws
woensdag, 16 feb 2022

“Niet aan ons om Waalse minderinkomsten bij te passen”

Minister-president van de Waalse regering Elio Di Rupo (PS) eist extra Vlaams geld om minderinkomsten uit het Europees herstelfonds te compenseren. “Wallonië roept daarbij nog maar eens een keertje op tot wat 'federale solidariteit' heetWe weten echter allemaal dat deze nieuwe greep naar Vlaams belastinggeld niets met solidariteit heeft te maken.”

Op basis van voorlopige cijfers zou België 5,9 miljard euro ontvangen uit het Europees herstelfonds. Om de economie na de coronacrisis te doen opveren, werkte de Vlaamse Regering in september 2020 een relanceplan uit van 4,3 miljard euro. “Ze eiste 3 miljard uit het herstelfonds, maar kwam thuis met slechts 2,25 miljard euro”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Dat bedrag is zelfs minder dan de Waalse en Brusselse overheden samen.” De federale overheid krijgt 1,25 miljard euro uit het fonds. 2,25 miljard gaat naar Vlaanderen. De Waalse overheden krijgen ruim 2 miljard, het Brussels Gewest 395 miljoen.

“Van een extra transfer van Vlaanderen naar Wallonië, omwille van de Waalse minderinkomsten, kan geen sprake zijn”

En van die 5,9 miljard euro dreigt nog 4,55 miljard over te blijven, een kwart minder. Op vragen van onder andere Vlaams Belang in de commissie Financiën bevestigde staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) in december 2021 dat België mogelijk 1,35 miljard euro minder geld krijgt van Europa. “Het verlies voor Wallonië zou neerkomen op zo'n 350 miljoen euro”, vervolgt Vermeersch. “Volgens Di Rupo ligt de oorzaak van minderinkomsten vooral bij de economische groei in Vlaanderen. Het is dus door Vlaanderen dat we minder ontvangen van Europa en nu wil de PS dus een dossier voorbereiden om Vlaanderen nog meer te laten dokken.”

“Professor Publieke Financiën André Decoster van de KU Leuven berekende dat er dit jaar minstens 8,3 miljard euro naar Wallonië wordt doorgesluisd, wat neerkomt op 2.300 euro per Waal. Dat bedrag zal volgend jaar naar 2.500 euro per inwoner van Wallonië stijgen, een ondraaglijke transfer van welvaart”, merkt Vermeersch tot slot op. “Bij de overstromingen van juli had Wallonië echter geen reserves om die crisis op te vangen. De Waalse overheden zijn virtueel failliet. En met het huidige PS-beleid zal het nog erger worden. Voor Vlaams Belang kan er dus absoluut geen sprake zijn van extra Vlaams geld om de minderinkomsten uit het Europees herstelfonds te compenseren. De Vlaamse regering heeft zich al laten rollen door slecht te onderhandelen en slechts 38 procent van de Europese middelen in de wacht te slepen. Vlaanderen kan en mag niet nog eens een tweede keer het gelag betalen.”