Persberichten
donderdag, 20 apr 2023

Nieuw asielcentrum Vlaamse Rand: “derde keer, goede keer?!”

Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Nicole de Moor (cd&v) wil een nieuw asielcentrum openen in een voormalig rusthuis in Grimbergen. “Het is nu al de derde keer op korte termijn dat de Vivaldi-regering de asielcrisis aan de Vlaamse Rand probeert op te dringen”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang). “We zullen er alles aan doen om er geen ‘derde keer, goede keer’ van te maken en zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten. Ons land is echt wel vol.”

De Vivaldi-regering is opnieuw van plan om een nieuw asielcentrum in de Vlaamse Rand te openen. In een voormalig rusthuis in Grimbergen wil de Moor 100 asielzoekers in 32 kamers onderbrengen. Het gemeentebestuur is niet gediend met deze plannen, zeker aangezien het om een open asielcentrum zou gaan en niet om een gesloten. Na de ontruiming van het kraakpand vol asielzoekers in de Paleizenstraat, probeerde de regering om deze mensen onder te brengen in een hotel in Sint-Pieters-Leeuw. Vervolgens was er het plan om een asielcentrum te openen in een natuurdomein in Kampenhout. Beide plannen werden echter omwille van praktische problemen en lokaal verzet opgeborgen. 

“Het is nu al de derde keer op korte termijn dat de Vivaldi-regering de asielcrisis aan de Vlaamse Rand probeert op te dringen”

“Het is nu al de derde keer op korte termijn dat de Vivaldi-regering de asielcrisis aan de Vlaamse Rand probeert op te dringen”, zegt Van Grieken. “Deze regering heeft niet alleen geen Vlaamse meerderheid, maar houdt ook geen rekening met de wil van de Vlaming. Er is ook geen tekort aan asielplekken, maar een teveel aan asielzoekers.”

Het Vlaams Belang is niet van plan om het hierbij te laten. “We zullen er alles aan doen om er geen ‘derde keer, goede keer’ van te maken en zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten”, aldus Van Grieken. “Het dringt blijkbaar niet door bij Nicole, maar ons land is echt wel vol.”