Nieuws
donderdag, 04 aug 2022

Nieuw geweld op Blaarmeersen: “Hoeveel keer nog?”

Het Vlaams Belang klopt op tafel na de nieuwe incidenten op de Gentse Blaarmeersen, waarbij nog maar eens agenten gewond raakten. “Rellen en ongeregeldheden in recreatiedomeinen zijn tegenwoordig een zekerheid op zomerse dagen”, zegt Kamerlid en voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Dit moet stoppen. Elke daad van geweld tegen politie moet via snelrecht en rechtstreekse dagvaarding hard bestraft worden.”

“Bij ieder incident zien we een totale afwezigheid van enig respect voor de politiediensten”, stelt Depoortere vast. “Dat gisteren twee agenten gewond raken bij een tussenkomst en dat de daders zelfs niet ter beschikking gesteld worden van het parket is voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Ik zal aandringen bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) de omzendbrief opnieuw te verscherpen. Elke vorm van geweld tegen agenten moet leiden tot een onmiddellijke reactie van Justitie. De daders moeten rechtstreeks gedagvaard worden en streng gestraft.”

“Zonder harde aanpak is het wachten tot er doden vallen op recreatiedomeinen als de Blaarmeersen”

“Drie relschoppers werden wel even bestuurlijk aangehouden, al stelt zoiets weinig voor”, vervolgt Depoortere. “Gisteren ontstonden de door de pers als ‘ruzie’ of ‘discussie’ beschreven rellen toen iemand een zogenaamde ‘jongere’ aangesproken had op zijn slecht gedrag. Maar in plaats van de ‘jongere’ terecht te wijzen kwamen diens familieleden verhaal halen en lokten ze een vechtpartij uit waar ook enkele agenten dus het slachtoffer van werden.”

“Deze keer kon de politie de situatie op de Blaarmeersen gelukkig snel neutraliseren en diende niemand zich uit lijfsbehoud in een toren op te sluiten”, besluit Depoortere, “Maar er komen nog warme dagen en dus nog rellen aan. Tuig dat enkel de taal van de vuist verstaat, dat gratuit geweld pleegt en zelfs politiemensen aanvalt, moet niet geknuffeld en gepamperd worden. Dat soort moet eindelijk eens op gepaste wijze aangepakt worden, zoals beschreven in ons ‘knockout-plan’, en moet rechtstreeks gedagvaard worden en onifdellijk ter beschikking gesteld van de parketmagistraat.”