Nieuws
vrijdag, 17 feb 2023

Nieuw hoofdkwartier Defensie blijkt drie keer zo duur als eerst geraamd

Het Vlaams Belang hekelt de enorme kostprijs van het nieuwe militaire hoofdkwartier voor Defensie dat met bijna een half miljard euro drie keer zo veel kost als oorspronkelijk geraamd. “Als ons defensiepersoneel zich afvraagt waarom er geen geld is voor degelijke infrastructuur en onderhoud van de kazernes waar ze elke dag in wonen en werken, dan hebben ze het antwoord, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Investeer dat geld in kazernes en infrastructuur voor onze militairen op het terrein.”

Het nieuwe militaire hoofdkwartier voor Defensie blijkt een prijskaartje met zich mee te brengen dat drie keer duurder uitvalt dan eerst geraamd. Onder toenmalig minister van Defensie Sander Loones (N-VA) sprak men in 2019 van 150 miljoen euro. Dat kostenplaatje is nu opgelopen tot maar liefst 499 miljoen, om en bij een half miljard dus. “Het is een waanzinnig duur prestigeproject geworden, terwijl onze militairen het moeten stellen met aftandse kazernes”, aldus Ponthier. 

“Men kan de peperdure factuur voor dit hoofdkwartier niet zomaar op de covidpandemie of Oekraïne afschuiven”

Dat de kosten zo fors zijn toegenomen ligt mee aan het feit dat bouwmaterialen duurder en schaarser zijn door de inflatie, sinds de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. Maar het Vlaams Belang is ook zeer kritisch voor de politieke keuzes die gemaakt zijn aangaande dit project. “Men kan de peperdure factuur voor dit hoofdkwartier niet zomaar op de covidpandemie of Oekraïne afschuiven”, vervolgt Ponthier. “Het hoofdprobleem is dat het om een prestigeproject gaat met veel te veel nutteloze tierlantijntjes. Men heeft hier eerder gekeken naar wat er tegenwoordig architecturaal in de mode is, in plaats van naar de echte noden van een militair hoofdkwartier.”

Het Vlaams Belang hekelt in deze vooral het contrast tussen het dure nieuwe hoofdkwartier en de aftandse, verouderde infrastructuur waarmee militairen elke dag op het terrein moeten werken. “Als ons defensiepersoneel zich afvraagt waarom er geen geld is voor degelijke infrastructuur en onderhoud van de kazernes waar ze elke dag in wonen en werken, dan hebben ze het antwoord”, concludeert Ponthier. “Haal op zijn minst de frivoliteiten uit dit bouwproject en investeer dat geld in kazernes en infrastructuur voor onze militairen op het terrein.”