Nieuws
vrijdag, 25 feb 2022

Nieuw staaltje van wanbeheer van overheidsgebouw: het RAC te Hasselt

De belastingbetalers mogen flink in de buidel tasten voor de ‘sale & leaseback’-deals die tijdens het eerste ministerschap van Guy Verhofstadt (Open Vld) werden afgesloten. “Dat wordt heel duidelijk wanneer we de beschikbare cijfers aangaande het Rijks Administratief Centrum (RAC) te Hasselt bekijken”, zegt volksvertegenwoordiger Frank Troosters (Vlaams Belang). “Het gebouw werd in 2007 verkocht voor 26.962.693 euro. De huur van 18 jaar die vervolgens aanving, zal bijna 75 miljoen euro belopen. Erger wanbeheer is nauwelijks denkbaar.”

“In het RAC te Hasselt worden ongeveer 950 federale ambtenaren tewerkgesteld”, aldus Troosters. “Het gebouw dat in 1979 opende werd onder de paarse regering van Verhofstadt II verkocht aan Axa en Landsbeeck-Parfinim waarna de federale overheid het vervolgens terug huurde via de Regie der Gebouwen.”

“Het RAC te Hasselt is wel een bijzonder duur staaltje van wanbeheer”

Uit het antwoord van staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen Mathieu Michel (MR) op vragen van Troosters blijkt dat het gebouw destijds verkocht werd voor 26.962.693 euro en dat het daaropvolgende huurakkoord nog loopt tot 2025. “Indien we nu de rekening maken blijkt dat deze specifieke ‘sale & leaseback’-operatie van Guy Verhofstadt de belastingbetaler tot op heden al 58.766.672 euro aan huurgelden heeft gekost”, aldus nog Troosters. “Indien we daar de nog te betalen jaarlijkse huur tot 2025 bijtellen, op basis van de huidige index, komen we uit op een totaal betaald bedrag van bijna 75 miljoen euro. Een bijzonder onprettig liberaal cadeau.”

“Ik zal de bevoegde staatssecretaris Michel dan ook bevragen over zijn verdere toekomstplannen aangaande het RAC”, besluit Troosters. “Andere organisatievormen op de werkvloer en ook de toenemende tendens van telewerken maakt dat de gehuurde oppervlakte van bijna 28.000 m² allicht niet langer noodzakelijk zal zijn. Voor het Vlaams Belang dient de overheid de door de belastingbetaler aangereikte overheidsmiddelen op een zuinige en efficiënte wijze aan te wenden.”