Nieuws
vrijdag, 01 jul 2022

Nieuw Vlaams Mensenrechteninstituut is Unia 2.0

Volgens minister Bart Somers (Open Vld) zal het nieuwe Vlaamse mensenrechteninstituut net zoals Unia ook naar de rechter kunnen stappen. “Deze nieuwe instelling begint steeds meer te lijken op een Vlaamse kopie van Unia”, zegt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy. “Minister Somers en zijn Vlaams Mensenrechteninstituut hebben als enige doel de hardwerkende Vlaming steeds weer te stigmatiseren als racisten, om die dan op te voeden tot zogezegd correct denkende burgers.”

Bij het aantreden van de Vlaamse regering werd er in het regeerakkoord opgenomen dat de samenwerking met het gelijkekanseninstituut Unia zou worden stopgezet. Dit was dankzij de maandenlange onderhandelingen met het Vlaams Belang. In de plaats zou het Vlaams mensenrechteninstituut (VMRI) komen. Hiermee zou er een einde moeten komen aan de eindeloze stroom van rechtszaken die door Unia werden aangespannen. In zijn decreet heeft Vlaams minister van Integratie Bart Somers (Open Vld) echter laten opnemen dat ook deze nieuwe instelling net zoals Unia naar de rechter zal kunnen stappen. Bovendien zouden de werkingskosten ervan minstens vier miljoen euro per jaar bedragen.

“Hoewel Unia een neutrale instelling zou moeten zijn, is ze dat allerminst”, zegt Vlaams parlementslid Sam van Rooy. “Ze doet voortdurend politieke uitspraken en velt steevast waardeoordelen in het voordeel van immigratie en islamisering en in het nadeel van adequate integratie en van onze cultuur en onze normen en waarden. Bovendien start ze voor het minste een juridische procedure op. Het is net om die reden dat de samenwerking wordt stopgezet.”

“Met dit mensenrechteninstituut bedriegt de N-VA opnieuw de Vlaamse belastingbetaler”

Het nieuws dat dit nieuwe mensenrechteninstituut net zoals Unia naar de rechter zal kunnen stappen en jaarlijks minstens vier miljoen euro alleen al aan werkingsmiddelen nodig zal hebben, bevalt het Vlaams Belang allerminst. “Dit is alweer een slag in het gezicht van de hardwerkende Vlaamse belastingbetaler”, geeft van Rooy aan. “Betalen voor een nieuwe politiek correcte gedachtepolitie, een Unia 2.0, is niet wat de Vlaming wil.”

Van Rooy verwijst naar de ophef rond de geschorste medewerkers van de Universiteit Antwerpen. “Eerst ging de N-VA akkoord met het oprichten van het Hannah Arendt Instituut, dat zich als gedachtepolitie gedraagt en mensen diversiteitscursussen oplegt om hun job nog te mogen uitoefenen. Wanneer iemand simpelweg aanhaalt dat het niveau Nederlands van bepaalde groepen allochtonen niet bijster goed is, zal dit nieuw Vlaams Mensenrechteninstituut hem of haar allicht ook nog eens voor de rechter slepen.”

“Het Vlaams Belang verzet zich al vele jaren hevig tegen het politiek-ideologische activisme van het oikofobe en islamofiele Unia, dat steeds opnieuw de Vlaming stigmatiseert als racist en islamofoob”, aldus Van Rooy. “Wij zullen diezelfde strijd voortzetten tegen de Vlaamse versie van Unia, de nieuwe miljoenenorganisatie die ‘Vlaams Mensenrechteninstituut’ zal heten.”