Nieuws
maandag, 06 feb 2023

Nieuwe agressie tegen spoorpersoneel: “Nu maatregelen!”

Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de spontane stakingsactie van de treinbegeleiders van de NMBS, nadat een collega zondag in een trein tussen de Duitse grens en Welkenraedt door drie wanbetalers bedreigd werd met een mes. “De actie krijgt vandaag een verlengstuk en stuurt het treinverkeer in de war”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “De beleidsverantwoordelijken dienen onmiddellijk maatregelen te nemen om de veiligheid van de treinreizigers en het spoorpersoneel te garanderen.”

De feiten van zondag horen thuis in een lange rij van recente mes-incidenten op het openbaar vervoer. “Na gelijkaardige feiten in de Brusselse metro, in het station van Brussel-Zuid en op het perron van Diest werd deze keer een treinbegeleidster met een mes bedreigd door drie wanbetalers”, aldus Troosters. “Gelukkig kon ze zonder verwondingen ontkomen.” Het Kamerlid wijst erop dat in dit land iedereen ongehinderd toegang krijgt tot de stations, de perrons en de treinen. “Zonder problemen kunnen personen met slechte bedoelingen gewapend en zonder geldig vervoersbewijs plaatsnemen in de trein. Voeg daarbij de lage aanwezigheid van veiligheidspersoneel en de verhoging van het boordtarief en je krijgt een gevaarlijke cocktail die tot discussie en agressie leiden kan.”

“Geweldplegers keihard aanpakken en zwaar bestraffen”

De spontane stakingsactie is volgens het Vlaams Belang volkomen begrijpelijk. “Al lange tijd wordt er gevraagd om krachtige maatregelen tegen het toenemend spoorgeweld”, vervolgt Troosters. “Zowel de treinreizigers als het spoorpersoneel zijn de dupe van het voortdurende wegkijken van het veiligheidsprobleem door de beleidsverantwoordelijken.” De veiligheid van de treinreizigers en het spoorpersoneel is een topprioriteit voor het Vlaams Belang. Zonder het garanderen van ieders veiligheid is elke andere maatregel om het nemen van de trein te promoten verloren moeite.

“Er moeten onmiddellijk maatregelen worden genomen om de veiligheid van de treinreizigers en het spoorpersoneel te garanderen”, besluit Troosters. “Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) die verantwoordelijk is voor de politie, minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) die verantwoordelijk is voor de NMBS, en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dienen hun verantwoordelijkheid te nemen. Geweldplegers dienen keihard aangepakt te worden en vervolgens zwaar bestraft te worden. Enkel zo kan een fataal ongeval in de toekomst vermeden worden.”