Nieuws
dinsdag, 19 sep 2023

Nieuwe Azerbeidzjaanse aanval tegen Armenië: “internationale gemeenschap moet nu ingrijpen”

Foto: iStock. Nieuwe Azerbeidzjaanse aanval tegen Armenië: “internationale gemeenschap moet nu ingrijpen”

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie lanceert vandaag een nieuw militair offensief in het door het land bezette Armeense gebied Nagorno-Karabach. “De internationale gemeenschap moet nu ingrijpen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “Een nieuwe humanitaire tragedie aan onze Europese grenzen moet absoluut worden voorkomen.”

Samyn, die de toestand op de voet volgt, vreest voor een nieuw bloedbad onder de christelijke Armeense bevolking. “In het najaar van 2020 kwam het al eens tot een gewapend treffen tussen de twee landen, waarbij meer dan 6.500 mensen om het leven kwamen. Sindsdien houdt het islamitische Azerbeidzjan met steun van Turkije en onder het goedkeurende oog van Rusland de regio in een wurggreep, wat de jongste maanden meermaals leidde tot humanitaire crisissen.”

“België en de Europese Unie hebben veel te lang een veel te lakse houding aangenomen tegenover Azerbeidzjan”

Vandaag waren er reeds ontploffingen te horen in de Armeense regio Stepanakert, zo liet een AFP-reporter weten. Dat nieuws lijkt bevestigd te worden door Ruben Vardanyan, een voormalige staatsminister van Karabach, die op zijn Telegram-kanaal meldt dat massale beschietingen zijn begonnen.

Samyn vreest dat onder het goedkeurende oog van Rusland en Turkije een nieuwe genocide tegen de christelijke Armeniërs zal worden uitgevoerd. “België en de Europese Unie hebben veel te lang een veel te lakse houding aangenomen tegenover Azerbeidzjan en hun etnische oorlog tegen de Armeniërs”, aldus het Kamerlid. “Willen we vermijden dat naast Oekraïne een tweede brutale oorlog wordt uitgevochten aan onze Europese grenzen, dan moet er nu worden ingegrepen.”