woensdag, 07 dec 2022

Nieuwe belastingschalen zorgen niet voor meer koopkracht

Foto: iStock. Nieuwe belastingschalen zorgen niet voor meer koopkracht

Volgens het Vlaams Belang zorgen de nieuwe belastingschijven niet voor meer koopkracht. “De loonindexaties waren goed voor de staatskas die hierdoor miljoenen extra aan belastinginkomsten ontvangen heeft”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het is dus niet zo dat men er ineens extra op vooruit gaat. De burger krijgt gewoon waar hij eigenlijk al recht op had.”

De fiscus heeft vandaag de nieuwe belastingschijven bekend gemaakt. Die indexering van de belastingschalen gebeurt elk jaar in januari en zal ervoor zorgen dat het netto maandloon stijgt vanaf 1 januari 2023. Dat komt ongetwijfeld goed van pas gezien de gestegen levensduurte. Maar betekent dit ook dat u dan extra koopkracht wint? Helaas niet.

“De stijgende prijzen van de afgelopen maanden werden deels opgevangen door de opeenvolgende loonindexaties”, zegt Van Lommel. “Door die loonstijging bent u helaas ook in een hogere belastingschijf terechtgekomen, waardoor u een stukje van dat extra loon bent kwijtgespeeld. De staatskas daarentegen heeft hierdoor vele miljoenen extra belastinginkomsten ontvangen.”

“De burger krijgt gewoon waar hij eigenlijk al recht op had”

Reeds in april van dit jaar interpelleerde Van Lommel verschillende ministers om de belastingschijven vervroegd te indexeren. “Dit was één van de koopkrachtversterkende maatregelen die ik voorstelde”, herinnert hij eraan. “Een loonindexatie moet dienen om de koopkracht te beschermen, niet om de staatskas te vullen. Voor mij was het toen al duidelijk dat we te maken zouden krijgen met een torenhoge inflatie en dat mensen nog meer moeite zouden krijgen om hun facturen te betalen. De expertengroep koopkracht die door de paars-groene regering werd aangesteld, gaf me naderhand dan ook gelijk. Toch leidde het niet tot de nodige maatregelen.”

Aan het einde van het jaar worden al uw inkomsten samengeteld en opgesplitst in schijven, per schijf geldt een ander belastingtarief. “Hoe meer u verdient, hoe hoger de tarieven oplopen”, aldus Van Lommel. “De boven- en ondergrenzen van die schijven worden ieder jaar geïndexeerd. Maar dat gebeurt pas nadat de lonen van veel mensen inmiddels al gestegen zijn. In tussentijd zijn lonen nog onderhevig aan de tarieven van de oude belastingschalen.”

Vanaf januari worden de geïndexeerde belastingschalen van toepassing en zal uw nettoloon eindelijk aangepast worden aan de gestegen levensduurte. “Het gedeelte van de loonstijging dat voordien werd wegbelast, komt dan wel in de portemonnee van de gewone man terecht, in plaats van in de staatskas”, besluit Van Lommel. “Niet meer dan normaal dus. Het is dus niet zo dat men er ineens extra op vooruit gaat. De burger krijgt gewoon waar hij eigenlijk al recht op had.”