Persberichten
donderdag, 23 mrt 2023

Nieuwe bevindingen dat Ventilus wél ondergronds kan moeten ernstig worden genomen

Onderzoeker Filip Vanaeken stelt in een nieuw rapport dat hoogspanningslijn Ventilus wel ondergronds kan. “Dit rapport bevestigt alweer wat wij al veel langer zeggen: Ventilus kan en moet ondergronds”, zegt Vlaams Parlementslid Carmen Ryheul (Vlaams Belang). “De Vlaamse regering moet het onderzoek ernstig nemen en niet op voorhand afdoen.”

Uit een rapport van Filip Vanaeken, een bouwkundige die het Ventilus-dossier al jaren bestudeert, blijkt dat Ventilus wel degelijk ondergronds kan gerealiseerd worden op gelijkstroom. Vanaeken verwijst onder meer naar Duitsland en Italië waar gelijkstroomverbindingen in een bestaand wisselstroomnetwerk worden geïntegreerd. 

“Deze Vlaamse regering lijkt gewoon zo snel mogelijk komaf te willen maken met de ondergrondse piste op kosten van de bevolking in West-Vlaanderen”

Het rapport komt er op alweer een cruciaal moment in het dossier. Volgende week buigt de ministerraad zich over de vaststelling van het tracé. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil niet meegaan in de bevindingen van Vanaeken. “Demir neemt zelfs de moeite niet om het rapport te bekijken”, reageert Ryheul. “Hoe zouden we dan moeten geloven dat de minister de ondergrondse piste ooit serieus heeft genomen?”

Ryheul doet een oproep aan alle regeringspartijen om het rapport op tafel te leggen tijdens de ministerraad volgende week. “Neem geen beslissing zonder over alle informatie te beschikken”, besluit ze haar oproep. “Deze Vlaamse regering lijkt gewoon zo snel mogelijk komaf te willen maken met de ondergrondse piste op kosten van de bevolking in West-Vlaanderen.”