Nieuws
zondag, 18 feb 2024

Nieuwe NMBS-tarieven bijzonder klantonvriendelijk

Foto: Wikimedia commons. Le Sharkoïste. Nieuwe NMBS-tarieven bijzonder klantonvriendelijk

Het Vlaams Belang sluit zich aan bij de felle kritiek van ouderenverenigingen op de nieuwe tarieven van de NMBS. In haar nieuwe tarievengamma dat de vervoersmaatschappij in 2025 zal introduceren wil ze de huidige forfaitaire prijzen voor senioren en jongeren laten verdwijnen. “Dit is niet enkel zeer klantonvriendelijk”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Het gaat ook in tegen de doelstelling om het spoor te promoten als vervoersalternatief voor de auto.”

In ruil voor het verdwijnen van de huidige forfaitaire prijzen zouden senioren en jongeren een korting van 40 procent krijgen op het standaardtarief tweede klasse dat voor een rit aangerekend wordt. “Deze aanpassing komt voor langere ritten in de praktijk neer op een aanzienlijke prijsverhoging”, aldus Troosters. “Wie toch goedkoper wil reizen met de trein, wordt verplicht een voordeelkaart aan te schaffen die extra korting kan opleveren. Maar die kaart kan enkel tijdens de daluren gebruikt worden.”

“Vlaams Belang ijvert voor een voordelig en eenvoudig prijsbeleid voor senioren en jongeren”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de NMBS de reizigers niet centraal stelt. “De plannen voor de nieuwe tarieven zijn weinig klantvriendelijk en van een vereenvoudigde tariefstructuur is al helemaal geen sprake”, gaat Troosters verder. “Voor vele senioren wordt reizen met de trein duurder en bovendien moeten ze zich nog eens verdiepen in een systeem van voordeelkaarten en piek- en daluren vooraleer ze hun reis kunnen aanvatten.” 

“Minister van mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) draagt een grote verantwoordelijkheid voor wat er nu gebeurt”, besluit Troosters. “De beheersovereenkomst met de NMBS maakt deze klantonvriendelijke prijsaanpassingen mogelijk. Zo zal de trein nooit een aantrekkelijk vervoersalternatief voor de auto worden. Net als de ondermaatse prestaties inzake stiptheid, betrouwbaarheid en dienstverlening zal nu ook de nieuwe tariefstructuur mensen weg van het openbaar vervoer drijven.”

Het Vlaams Belang zal Gilkinet dan ook opnieuw ondervragen over de tariefplannen van de NMBS en aandringen op een voordelig, uniform en eenvoudig prijsbeleid voor senioren en jongeren.