Nieuws
zaterdag, 19 jul 2025

Nieuwe regels gezinshereniging zijn zoveelste gemiste kans

Het strengste migratiebeleid ooit. Dàt was wat de regering-De Wever had beloofd. De nieuwe strengere regels voor gezinshereniging van minister Anneleen Van Bossuyt (N-VA) zijn alvast weer een teleurstelling. “De zoveelste gemiste kans. Men zet twee stappen vooruit, en één achteruit. Terwijl we nog een marathon moeten afleggen”, reageert Kamerlid Francesca Van Belleghem.  

Gezinshereniging vormt al jaren hét belangrijkste migratiekanaal naar België. Vorig jaar waren 670.000 personen in dit land op basis van gezinshereniging, goed voor 5,6% van de totale bevolking. “Evenveel als pakweg Antwerpen en Leuven samen. Maar het werkelijke aantal ligt veel hoger, want wie hier vijf jaar is, krijgt de facto een definitieve verblijfsvergunning”, stelt Van Belleghem. “En niet enkel gezinsmigratie boomt, ook de kost voor de samenleving. Een studie toont aan dat een volgmigrant zo’n 249.000€ kost aan de samenleving. En dat terwijl de financiële toestand van dit land historisch slecht is en we op alles moeten besparen. Elke gezinsmigrant die hierheen komt (gemiddeld genomen), maakt de Belgische schuldenput dieper”.

"Elke gezinsmigrant die hierheen komt, maakt de Belgische schuldenput dieper”

Desondanks blijven doortastende maatregelen uit. Zo wordt in de nieuwe gezinsherenigingsregels de bestaande inkomensvoorwaarde opgetrokken naar 110% van het gemiddeld gewaarborgd minimum maandinkomen. Per bijkomend gezinslid komt er 10% bij. “De nieuwe regels blijven echter op cruciale punten veel soepeler en ruimer dan wat de EU van ons eist. Zo kunnen subsidiair beschermden (tijdelijk verblijfsrecht) ook nog steeds beroep doen op gezinshereniging. Bovendien wordt de bestaansmiddelenvereiste aangepast van twaalf naar zes (plus vier) maanden, terwijl Europa slechts drie maanden voorschrijft”, somt Van Belleghem op.

Het Vlaams Belang laat er geen twijfel over bestaan dat deze lichte verstrenging van de gezinsherenigingregels onvoldoende zoden aan de dijk gaat brengen. “Met een asiel- en migratiecrisis die al jaren aansleept, is het duidelijk dat onze opnamecapaciteit bereikt is. Andere lidstaten zoals Zweden, Duitsland en Oostenrijk durven wél de realiteit onder ogen zien en opteren intussen voor een veel strikter migratiebeleid”, aldus Van Belleghem.