Nieuws
dinsdag, 25 okt 2022

Nieuwe regels sociale huisvesting: “Geen empathie voor ouderen”

Het Vlaams Belang reageert scherp afwijzend op het voornemen van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) om de onderbezettingsvergoeding in de sociale huisvesting fors op te trekken en de regels bovendien aan te scherpen. “Die regels zullen vooral onze ouderen treffen die gedwongen zullen worden de sociale woning waar ze vaak al decennia wonen te verlaten. De plannen van Diependaele getuigen van weinig empathie en respect voor deze mensen. Diependaele wentelt zijn eigen falen, om een behoorlijk aantal sociale woningen te bouwen, af op onze ouderen”, aldus Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele kondigt vandaag in de krant Het Laatste Nieuws aan dat hij de regels in verband met de onderbezettingsvergoeding in de sociale huisvesting wil aanpassen. Hij wil huurders via hogere boetes voor kamers die niet gebruikt worden als woon- of slaapkamer dwingen te verhuizen naar een kleinere huurwoning. “Het zullen vooral oudere sociale huurders zijn, wiens kinderen de voorbije jaren of decennia buitenshuis zijn gaan wonen, die hiervan het slachtoffer zullen zijn”, reageert D’haeseleer.

“Diependaele wentelt zijn eigen falen om voldoende sociale woningen te bouwen nu af op onze ouderen”

De minister wil met zijn plannen naar eigen zeggen de 20.484 sociale woningen die nu ‘onderbezet’ zijn vrijmaken door de bewoners tot verhuizen te bewegen. Voor het Vlaams Belang, de belangrijkste oppositiepartij in het Vlaams Parlement, is het echter erg verontrustend dat ouderen die aldus verplicht worden naar een kleinere sociale woning te verhuizen een eerste aanbod van een kleinere huurwoning niet meer mogen afslaan en die nieuwe aangeboden woning mag bovendien tot 15 kilometer verder liggen. “Voor oudere huurders die geworteld zijn in hun buurt, er de mensen kennen en hun sociale contacten hebben, is dit vanzelfsprekend erg ingrijpend. Het spreekwoord luidt dat men ‘een oudere boom niet verplant’, en dat zou dan ook in dit dossier moeten gelden”, aldus D’haeseleer.

Voor het Vlaams Belang lijkt het dat Diependaele het falen van zijn eigen woonbeleid nu afwentelt op de sociale huurders. “De minister slaagt er maar niet in om voldoende sociale woningen te laten bouwen met aangroeiende wachtlijsten tot gevolg en probeert nu blijkbaar via dergelijke manoeuvres sociale huurwoningen vrij te maken. Want allicht zullen duizenden ouderen hun sociale huurappartement opzeggen. Je zal als Vlaamse oudere maar een sociale woning aangeboden krijgen in een vreemde gettowijk tien kilometer verderop of één die slecht geïsoleerd is, en die niet mogen weigeren. Zo iemand zal snel vluchten naar de sociale huurmarkt.” Het Vlaams Belang stelt alvast voor om ouderen - 65+’ers - vrij te stellen van de nieuwe regels inzake de onderbezettingsvergoeding.