Nieuws
vrijdag, 22 mrt 2024

Nieuwe veiligheidswet Hongkong doet laatste restje autonomie verdwijnen

Foto: iStock. Nieuwe veiligheidswet Hongkong doet laatste restje autonomie verdwijnen

Het Vlaams Belang reageert verontwaardigd op de nieuwe veiligheidswet die het Hongkongse parlement heeft goedgekeurd. De wet activeert artikel 23 van de Hongkongse grondwet, en stelt activiteiten die het Chinese centrale staatsgezag ondermijnen strafbaar. “Er staan nu strengere straffen op verraad, sabotage, spionage en opruiing, hetgeen in bepaalde gevallen tot levenslange celstraffen kan leiden”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Onder het mom van de nationale veiligheid knijpt Peking het laatste restje autonomie in Hongkong dood.” 

De nieuwe veiligheidswet bevat een draconisch pakket aan maatregelen om de voorheen autonome bestuurlijke regio Hongkong volledig in de pas van Peking te laten lopen. Ze is een gevolg van de overdracht van de Britse kroonkolonie Hongkong door Groot-Brittannië naar China in 1997, toen artikel 23 in de Hongkongse grondwet ingeschreven werd. “Het betreft een wet om alle vormen van anti-Chinese actie te criminaliseren”, aldus Ponthier, “Hierdoor zullen ongetwijfeld opposanten van de Chinese communistische partij achter de tralies verdwijnen.”

“Media en politiek in dit land zijn oorverdovend stil”

De nieuwe wet is de laatste in een hele resem Chinese maatregelen om de autonomie en democratie in Hongkong in te perken. “Voorheen was er onder meer de nationale veiligheidswet van 2020, die zogezegd buitenlandse inmenging en ondermijning van het staatsgezag wilde beteugelen”, gaat Ponthier verder, “De controledwang van China in Honglong leidde in 2019 al tot grootschalige protesten, die Peking toen met bruut geweld onderdrukte.”

Het Vlaams Belang is ook niet te spreken over de oorverdovende stilte in media en politiek in dit land waar het om de nieuwe veiligheidswet gaat. “Met zowat alle buitenlandse polemieken denkt Vivaldi zich te moeten bemoeien, om de mensenrechten te verdedigen”, concludeert Ponthier, “Maar als het om China gaat zwijgen ze zedig. Wij roepen de regering op om eindelijk Peking te veroordelen voor hun fnuiken van de Hongkongse autonomie, en om dringend onze economische afhankelijkheden van China terug te dringen.”