Nieuws
maandag, 11 okt 2021

NMBS moet zich neutraal opstellen

Het Vlaams Belang eist dat de NMBS zich neutraal opstelt inzake thema’s van politieke, levensbeschouwelijke, religieuze of filosofische aard. “Van een overheidsbedrijf dat gefinancierd wordt met het geld van de belastingbetalers mag dat verwacht worden”, zegt Kamerlid Frank Troosters. “Maar bij de NMBS dient men de klimaatagenda en de klimaatspijbelaars van Anuna De Wever.”

De dienst Marketing & Communication van de NMBS verstuurde afgelopen week mails waarin opgeroepen werd om deel te nemen aan de klimaatmars van 10 oktober in Brussel. En bijkomend promootte de NMBS deze klimaatmars op haar website, die werd voorzien van een link naar het organiserende ‘Back tot the Climate’. “Dit zelfs met doorverwijzingen naar ondersteunende en politieke nevenorganisaties zoals diverse vakbonden en politieke gelinkte mutualiteiten, zoals de Socialistische Mutualiteiten”, aldus Troosters. “De bezoekers van de NMBS -website werden op die manier zelfs doorgeleid naar het groenlinks-extremistische Extinction Rebellion.”

“Een overheidsbedrijf zoals de NMBS dient niet aan politiek te doen en moet zich neutraal opstellen”

Tot slot werden ook de treinreizigers aangespoord tot deelname aan de klimaatmars middels reclameboodschappen op de infoschermen in de trein. “Infoschermen die normaal enkel dienen voor het informeren van de reizigers over de volgende stopplaatsen”, vervolgt Troosters. “Ik zal Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) ondervragen over deze schandelijke gang van zaken.”

“Zal diezelfde NMBS in de toekomst ook bereid zijn om manifestaties als bijvoorbeeld het Vlaams Nationaal Zangfeest of de IJzerwake te promoten? En zullen de Limburgse Mijnwerkers ook ondersteuning van de NMBS krijgen wanneer ze op 3 december manifesteren in Brussel?”, Vraagt Troosters zich tot slot af. “Het is niet de eerste keer dat Gilkinet over de schreef gaat. Eerder gebruikte hij ook al de webstek van Fodmob, daarbij de geldende taalregels negerend, om zijn persoonlijke website en allerlei ecologische stellingen te promoten. Een aanpassing volgde pas nadat het Vlaams Belang hem ter verantwoording riep.”