Nieuws
woensdag, 17 jan 2024

NMBS-plan om loketten verder af te bouwen is onbegrijpelijk

Foto: iStock. NMBS-plan om loketten verder af te bouwen is onbegrijpelijk

De NMBS kondigde aan om vanaf 1 maart 2024 de dienstverlening aan haar stationsloketten verder te zullen afbouwen. Zo zullen in meer dan de helft van de stations waar nog loketten zijn de openingsuren verder worden verminderd. “Pijnlijk gevolg hiervan is dat sociaal kwetsbaren en personen die geen toegang hebben tot online of digitale toepassingen voortaan nog meer uit de boot zullen vallen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Frank Troosters. “Een onaanvaardbare situatie.”  

In 54 van de 91 stationsloketten zullen de openingsuren worden aangepast. Die aanpassingen gaan dan over het sluiten van de loketten tijdens één of twee van de weekenddagen, of het later openen en/of vroeger sluiten van de loketten tijdens weekdagen. “De plannen van de NMBS-directie zijn onbegrijpelijk”, reageert Troosters. “De argumentatie van de NMBS-top dat een dalende ticketverkoop aan de loketten aan de basis ligt van deze verdere afbouw van haar dienstverlening is niet ernstig. Men bouwde al eerder de dienstverlening aan de loketten af en sloot al een flink aantal stationsloketten. Dan is het logisch dat er minder tickets verkocht worden aan het loket. Die dalende ticketverkoop organiseert de NMBS gewoon zelf.”

“De NMBS-top lijkt volkomen wereldvreemd en lacht de reizigers uit”

“Hoe slechter de NMBS presteert, hoe minder ze respect toont voor haar reizigerscliënteel”, vervolgt Troosters. Hij wijst daarbij op de stiptheid die op een historisch dieptepunt zit, de toenemende onveiligheid, de gebrekkige communicatie en het recordaantal afgeschafte treinen. “Toch wil de NMBS haar reizigers binnenkort meer doen betalen, bouwde ze de compensatieregeling voor gedupeerde treinreizigers af, wordt de reiziger op meer stakingen getrakteerd en bouwt men nu dus de dienstverlening aan de loketten af. De NMBS-top lijkt volkomen wereldvreemd en lacht de reizigers uit.”

Het Vlaams Belang vraagt zich af op welke wijze de NMBS-plannen om de dienstverlening aan de reizigers af te bouwen passen in de ambitie om meer mensen te verleiden om de trein te nemen. “Ik zal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) hierover dan ook bevragen”, besluit Troosters.