Nieuws
dinsdag, 03 mei 2022

Nog geen enkele e-step met zadel geregistreerd

E-steps zijn de dag van vandaag overal te zien en worden door tal van mensen gebruikt. Naast de reguliere e-steps worden er ook e-steps met een zadel verkocht. “Maar de regels daaromtrent zijn grotendeels ongekend”, zegt Kamerlid Nathalie Dewulf. “En dat heeft als gevolg dat de e-steps met zadel onwettig en onverzekerd rondrijden.

E-steps met een zadel worden geclassificeerd als een bromfiets, terwijl gewone e-steps worden beschouwd als een voetganger of een fietser, afhankelijk van de snelheid, met een maximum van 25km/u. “E-steps met een zadel kunnen naar gelang het type evenwel een maximale snelheid hebben van 25km/u, zoals een bromfiets klasse A, of een maximale snelheid van 45km/u, zoals een bromfiets klasse B”, aldus Dewulf. “Dit brengt met zich mee dat men minimaal 16 jaar moet zijn, een helm moet dragen en afhankelijk van het type - klasse A of B - een rijbewijs moet hebben.”

“Daarnaast is het dus ook verplicht om de e-step met zadel in te schrijven zoals een bromfiets klasse A of B, en daarnaast moet er een nummerplaat aanwezig zijn”, vervolgt Dewulf. “Uit mijn vraag aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) blijkt dat er op heden nog geen enkele step met zadel ingeschreven werd en ze bijgevolg onwettelijk – en vaak dus onverzekerd – op de openbare weg rijden.”

“We moeten ervoor zorgen dat de verkeerswetgeving duidelijker wordt gecommuniceerd naar de weggebruiker”, besluit Dewulf. “Enkel op die manier kunnen we de veiligheid op de weg garanderen.”