Nieuws
vrijdag, 28 okt 2022

Nog steeds geen duidelijkheid over stikstofakkoord

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zullen de politieke besprekingen over het stikstofakkoord pas eind dit jaar van start gaan. “De Vlaamse regering slaagt er maar niet in om onze landbouwers snel duidelijkheid over hun voortbestaan te geven”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Demir doet aan emo-politiek, maar geeft helaas geen blijk van emoties als het over onze landbouwers gaat.”

In februari van dit jaar kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan dat zijn regering een stikstofakkoord had gesloten. Om de stikstofuitstoot te beperken, moeten verschillende landbouwbedrijven verplicht hun deuren sluiten. Hierbij gaat het om zowel bedrijven die recent nog een vergunning hadden gekregen als reeds lang gevestigde instellingen zoals de abdijboerderij van Averbode. Het geplande stikstofakkoord en de verstrekkende gevolgen ervan zorgen voor veel beroering in de samenleving. Zo werden er meer dan 20.000 bezwaarschriften tegen ingediend. Ook coalitiepartners Open Vld en cd&v hebben steeds meer kritiek erop.

“Het stikstofakkoord beroert de emoties, behalve die van Demir”

“Het enthousiasme over het stikstofakkoord is bij twee partijen alvast fel verminderd”, zegt Sintobin. “Hun verzet is echter weinig geloofwaardig, maar voor de landbouwers zelf is de ondraaglijke onzekerheid over hun voortbestaan ondertussen zo erg dat ook hun mentale gezondheid er onder lijdt.”

Het Vlaams Belang vroeg in het Vlaams Parlement aan minister Demir wat de status is van het stikstofakkoord. Zij antwoordde dat de politieke besprekingen erover eind dit jaar van start gaan. “Hierdoor blijft de onduidelijkheid voor de landbouwers verder bestaan”, aldus Sintobin. “Demir doet enkel aan emo-politiek waarbij ze de grote aankondigingen niet schuwt, maar jammer genoeg heeft ze geen emoties over voor onze landbouwers. Ik betreur ten zeerste dat ze niet stilstaat bij de onzekerheid waarin vele landbouwersgezinnen nu verkeren.”