Persberichten
woensdag, 07 jul 2021

Nog steeds medewerkers voor oud-excellenties

Het Vlaams Belang stelt vast dat de nieuwe politieke cultuur voor paars-groen een loos begrip is. “In de regeerverklaring werd het nog voorgesteld als een prioriteit”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Maar dat waren holle woorden. Zelfs van de peperdure en compleet zinloze regeling dat ministers en staatssecretarissen na de uitoefening van hun functie nog vijf jaar lang gebruik kunnen maken van twee voltijdse medewerkers wil paars-groen geen afstand doen.”

De regeling dat nog langdurig beroep kan worden gedaan op twee medewerkers kost de belastingbetaler 112.000 euro per jaar en per ex-minister of ex-staatssecretaris. “In totaal dus één miljoen euro per jaar”, aldus Pas. “Alle partijen, inclusief de N-VA, maken hier gebruik van. Het Vlaams Belang wil uiteraard al jaren een einde maken aan deze schaamteloze graaicultuur en we dienden met het oog hierop reeds in augustus 2019 een wetsvoorstel in.”

“De regeling van de medewerkers blijft bestaan. Het is duidelijk dat ook bij paars-groen de politieke zelfbediening voortduurt”

“Dit is nu mijn vierde ambtsperiode in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en gedurende die tijd heb ik regelmatig als antwoord op mijn vragen verklaringen gehoord dat de regeling zou worden herbekeken”, vervolgt Pas. “Maar het wordt er alleen maar erger op. Voormalig eerste minister Charles Michel (MR) engageerde zich nog om het systeem te hervormen, om zich vervolgens niet aan zijn belofte te houden en tot vandaag de dag gebruik te maken van de twee medewerkers. Huidig eerste minister De Croo (Open Vld) bakt het echter nog bruiner. Die wil zich zelfs niet meer engageren.”

In de commissie Binnenlandse Zaken van 5 julischoof De Croo de discussie hierover immers door naar het zogenaamde ‘overlegplatform’. “Dit door ministers van Institutionele Hervormingen David Clarinval (MR) en Annelies Verlinden (CD&V) in het leven geroepen ‘breed democratisch debat’ functioneert duidelijk als een vuilbak waarin De Croo dit soort lastige kwesties kan droppen”, aldus nog Pas. “De regering bepaalt de inhoud, de omvang, de samenstelling en de werking van dit platform, dus van een echte ‘burgerdialoog’ is absoluut geen sprake. Het is platte volksverlakkerij en de hervorming van de regeling van de twee medewerkers zal er gegarandeerd een stille dood sterven.”

Het Vlaams Belang heeft geen enkele boodschap aan dit overlegplatform en eist dat deze regeling van medewerkers, deze politieke zelfbediening, stante pede wordt afgeschaft. “Het is en blijft graaien op kosten van belastingbetalers”, besluit Pas. “Ons wetsvoorstel staat deze middag ter discussie in de commissie Grondwet en Institutionele Vernieuwing. Mochten de andere partijen het echt menen wat een nieuwe politieke cultuur betreft, dan kunnen ze ons voorstel alleen maar volmondig steunen.”