Nieuws
maandag, 24 okt 2022

Nood aan adequaat medicatiebeleid

Uit een rapport van de Zorginspectie blijkt dat slechts 48 procent van de insulinespuitjes correct geregistreerd worden. “Dit toont aan dat het medicatiebeleid in onze woonzorgcentra dringend aan verbetering toe is”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “De meldingsplicht moet ook beter nageleefd worden.”

Naar aanleiding van de insulinemoorden in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke heeft Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) een gedetailleerd rapport over het medicatiebeleid in de woonzorgcentra opgevraagd. Hieruit blijkt dat er bij 36 procent van alle gecontroleerde procedures rond veilig medicatiebeleid tekorten werden vastgesteld. Bij het toedienen van insulinespuitjes blijkt zelfs dat slechts 48 procent van de insulinespuitjes correct geregistreerd werden.

Meer aandacht nodig voor meldingsplicht bij medicatiebeleid

“De cijfers maken pijnlijk duidelijk dat er dringend nood is aan een adequaat en effectief medicatiebeleid om incidenten ten gevolge hiervan te vermijden”, zegt Sintobin. “Voor incidenten die veroorzaakt worden door onjuist gebruik van medicatie bestaat er een meldingsplicht bij ernstige feiten, maar helaas wordt dit onvoldoende nageleefd. De woonzorgcentra moeten hier extra attent op gemaakt worden.”

Het Vlaams Belang diende in het Vlaams Parlement naar aanleiding van de insulinemoorden al een motie in over de meldingsplicht en het medicatiebeleid. “Wanneer dergelijke feiten zich voordoen, moet er sneller overgegaan worden naar actieve informatie-uitwisseling”, aldus Sintobin. “Bij ernstige feiten moet er sneller een sluiting en een schorsing overwogen worden. De veiligheid van de bewoners moet te allen tijde voorop staan. Zorginstellingen die tekortschoten, worden gevraagd om een plan op te stellen om beter te doen, maar een betere opvolging hiervan is absoluut noodzakelijk.”