Nieuws
maandag, 08 feb 2021

Noodkreet horecasector: “Of meer steun, of nu heropenen”

Voor het Vlaams Belang is het duidelijk dat de huidige steun veel horeca-ondernemingen niet in staat stelt om de kop boven water te houden. Ook Horeca Vlaanderen trekt hiervoor aan de alarmbel. Momenteel is er echter geen verhoging, noch verlenging van de steun voorzien. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang) die de problemen van de noodlijdende sector voorlegde aan Minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V). “De sector moet dringend heropend worden want de reserves zijn op, zowel emotioneel als financieel. Deze steun is onvoldoende om te overleven.”

Horeca Vlaanderen stelt dat 46% van de bedrijven aangeeft zonder extra steun of heropening, binnen twee maanden failliet te gaan. Nu krijgen bedrijven met een omzetverlies van tenminste 60% een compensatie van 10% waarmee net twee derde van de vaste kosten gedekt worden. Deze maatregel loopt af eind februari 2021. Horeca Vlaanderen eist bijkomende steun in de vaste kosten om massale faillissementen te voorkomen. Minister Crevits liet weten dat het haar evident lijkt dat de steun verlengd wordt in maart omdat de ondernemingen nog steeds gesloten zijn, maar hierover is nog niets beslist. Vanaf 1 april zouden bedrijven die minstens 70 of 90% omzetverlies kenden in de laatste drie kwartalen in 2020, een aanvraag kunnen indienen voor de nieuwe globalisatiepremie.

Het Vlaams Belang wil dat er snel duidelijkheid komt over een verhoging en verlenging van de steun. “Anders dreigt er een ware faillissementengolf”, aldus Malfroot. “De minister kan misschien wel werken aan een relanceringsprocedure, maar de landing van die nieuwe globalisatiepremie wordt pas voorzien eind maart.” In de tussenperiode is dus voor de sector gewoon geen oplossing voorzien en is de faillissementenstorm nabij. “En dan is het wellicht te laat voor ondernemers die eventueel gered zouden kunnen worden met deze globalisatiepremie”, reageert Malfroot.

Horeca schreeuwt om oplossing en heropstart 

Zolang horecaondernemers niet weten wanneer zijn opnieuw kunnen starten, kunnen zij ook hun schuldeisers niet overtuigen om meer uitstel toe te staan. “Een oplossing en een snelle heropstart zijn dringend nodig”, meent Malfroot. Het Vlaams Belang rekent erop dat minister Crevits daarvoor ijvert op het volgende Overlegcomité. “Bovendien moet die nieuwe globalisatiebescherming, die er in april komt, ook meegenomen worden voor bedrijven die het moeilijk zullen hebben tijdens de heropstart”, vervolgt Malfroot. “Het is te gek voor woorden dat zij failliet zouden gaan als ze al zo lang verplicht gesloten zijn.” “Horecabedrijven hebben reeds veel inspanningen geleverd en zullen dit blijven doen, maar willen nu vooral de deuren opnieuw openen”, besluit Malfroot.