Nieuws
dinsdag, 16 nov 2021

Nu al meer dan 20.000 asielaanvragen: “Trop is te veel”

Het aantal asielaanvragen blijft hoge toppen scheren. Dat blijkt uit de cijfers die het CGVS vandaag bekendmaakte. In totaal werden vorige maand welgeteld 2.407 asielaanvragen ingediend. Daarmee is de kaap van 20.000 aanvragen nu reeds gerond. Om precies te zijn, staat de teller voor de eerste tien maanden van dit jaar al op 20.781. “Trop is te veel en te veel is trop”, klinkt het bij het Vlaams Belang.

“Dat is een bijzonder hoog aantal, zeker wanneer men weet dat in de eerste maanden van dit jaar de coronacrisis nog volop woedde en er nog restricties van kracht waren”, stelt Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) in een reactie op de nieuwste asielcijfers. “Trop is te veel en te veel is trop. In de eerste tien maanden van dit jaar tellen we al meer asielaanvragen dan er in 2016 (18.710) en 2017 (19.688) in een heel jaar geregistreerd werden en kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat we dit jaar ook het niveau van 2018 (23.443) zullen overschrijden”, vult Van Langenhove aan.

Naar een verklaring voor deze ontwikkeling hoeft niet ver gezocht te worden: “Terwijl maatregelen die een effect op de instroom zouden kunnen hebben, uitblijven, wordt het al mank lopende terugkeerbeleid nog verder uitgehold.” Zowat alle indicatoren tonen aan dat eindelijk en dringend werk moet gemaakt worden van een ommekeer in het asiel- en migratiebeleid. Zoals deze ochtend uit de nieuwe beleidsnota van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi nog maar eens bleek, zal die noodzakelijke ommekeer er onder deze regering helaas niet komen.”